Kannabiksen vaikutus työmuistin toimintaan nuorilla ja nuorilla aikuisilla - Kivelä, Sara (My University, 2024)
Nuoret muodostavat maailmanlaajuisesti kohtalaisen suuren kannabiksen käyttöryhmän. Nuorilla on kehittyvät aivot, ja on epäselvää, onko nuorena aloitetulla kannabiksen käytöllä myöhemmin aikuisiällä havaittavia negatiivisia ja pysyviä vaikutuksia työmuistin toimintaan. Työmuistia käytämme päivittäin ja se on osa lyhytkestoista muistia. Sen avulla muistiin varastoidaan hetkellisesti informaatiota ja tätä informaatiota prosessoidaan. Työmuistia tarvitsemme päätöksentekoon, ongelmanratkaisuun ja uuden oppimiseen, ja työmuisti linkittyy vahvasti säilömuistiin. Työmuistin hermoverkosto koostuu erityisesti dorsolateraalisesta etuotsalohkosta, pihtipoimun etualueesta ja päälaenlohkosta. Kannabiksen pääasiallinen vaikuttava aine THC, tuottaa psykoaktiiviset vaikutuksensa kiinnittymällä kannabinoidireseptoreihin, jotka ovat osa endokannabinoidijärjestelmää. Endokannabinoidijärjestelmä osallistuu sisäsyntyisesti esimerkiksi keskushermoston kehitykseen ja säätelee synaptista plastisuutta, joka on muistin kannalta oleellista. Tutkimustulokset osoittavat kannabiksen negatiivisia vaikutuksia nuorten työmuistin toimintaan, mutta vaikutukset eivät ole välttämättä pysyviä, vaan saattavat palautua mitä pidempään on päihteettömänä. Kannabiksen käyttäjät mahdollisesti hyödyntävät aivoalueita, jotka eivät normaalisti ole käytössä työmuistia aktivoivien tehtävien aikana. fMRI-tutkimukset osoittavat, että kannabiksen käyttäjien aivoilta vie enemmän resursseja suoriutua työmuistia kuormittavista tehtävistä, joka näkyy suurempana aktivaationa esimerkiksi etuotsalohkossa ja erityisesti hyperaktivaatioina vasemmassa päälaenlohkossa. Kannabiksen käyttö nuorena näyttäisi vaikuttavan negatiivisesti hippokampuksen tilavuuteen, joka on muistin ja oppimisen kannalta tärkeä aivorakenne. Jotkut työmuistin osa-alueet, kuten verbaalinen työmuisti ja tarkkaavaisuus, saattavat palautua nopeasti mitä pidempään on päihteettömänä. Kannabiksen varhaisella aloitusiällä, koko elämänaikaisella käytöllä ja viikoittaisilla käyttötiheyksillä näyttäisi olevan erinäiset vaikutuksensa työmuistin täsmällisyyteen, reaktioaikaan ja prosessointinopeuteen. Kannabiksen käyttö ei näyttäisi vaikuttavan työmuistia kuormittavista tehtävistä suoriutumiseen verrattaessa kannabista käyttämättömiin henkilöihin. Kannabiksen negatiiviset vaikutukset saattavat tulla esiin vasta työmuistin ollessa voimakkaasti kuormittunut. Eläinkokeilla on näyttöä THC:n huonontavan työmuistin toimintaa ja suorituskykyä, mutta toisaalta myös päinvastoin.
Keywords: kannabis, nuoret, muisti, aivot, kehitys, hermosolu, työmuisti, aivokuvantaminen, endokannabinoidijärjestelmä, THC, fMRI