Seksuaalinen häirintä pelastusalalla : Tutkimus pelastusalalla tapahtuvaa seksuaalista häirintää koskevista verkkokeskusteluista - Oljakka, Ina (My University, 2024)
Tutkimus käsittelee pelastusalalla tapahtuvaa seksuaalista häirintää ja siihen kohdistuvaa keskustelua. Tämän tutkimuksen tehtävä on tutkia, millaisin perusteluin pelastusalalla tapahtuvaa seksuaalista häirintää tuomitaan ja oikeutetaan anonyymeissa verkkokeskusteluissa sekä millaista verkkokeskustelu aiheen ympärillä on. Tutkimuksen tarkoituksena on luoda kattava kuva pelastusalalla tapahtuvaa seksuaalista häirintää koskevasta keskustelukulttuurista. Tutkimusaineistona käytettiin anonyymin keskustelupalstan, Vauva.fi:n, kommenttiketjua Totuus pelastusalasta julki – seksuaalista häirintää ja naisvihaa! Tutkimuksen kohde on kommenttiketjuun jätetyt anonyymit kommentit. Kommenttien anonymiteetin vuoksi tutkimusjoukkoa ei voida määritellä tarkemmin. Tutkimus toteutettiin laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena, ja aineiston analysointimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuksesta kävi ilmi, että seksuaalista häirintää oikeutetaan kiistämällä sen olemassaolo, esittämällä se välttämättömänä ja vähättelemällä sitä. Seksuaalista häirintää puolestaan tuomitaan ilmaisemalla helpotusta sen esiin tulemisesta ja esittämällä ratkaisukeskeisiä ehdotuksia seksuaalisen häirinnän vähentämiseksi. Tutkimuksessa kävi lisäksi ilmi, että keskustelutavat pelastusalalla tapahtuvaan seksuaaliseen häirintää liittyen olivat monipuolisia. Eri keskustelutapoja olivat muun muassa henkilökohtainen hyökkäys, keskustelijoiden harhauttaminen pois alkuperäisestä aiheesta, yritys pitää keskustelu faktakeskeisenä sekä tunteisiin vetoaminen.
Keywords: seksuaalinen häirintä, seksuaalinen ahdistelu, pelastusala, verkkokeskustelut