Monoklonaalisten vasta-aineiden aggregaatio ja sen mittausmenetelmät - Närhi, Jenni (My University, 2025)
Monoklonaaliset vasta-aineet (mAb:t) ovat yleistyneet huomattavasti nykylääketieteessä, ja niitä kehitetään jatkuvasti lisää. Ne ovat laboratoriossa tuotettuja proteiineja, jotka koostuvat kahdesta raskaasta ja kahdesta kevyestä polypeptidiketjusta. Vasta-aineiden erityispiirteenä on tarkka antigeenikohtien tunnistus, mikä mahdollistaa erittäin spesifiset hoitomuodot. Monoklonaalisilla vasta-aineilla on taipumus aggregoitua, jolloin osittain vääränlaskostuneet osat voivat yhdistyä epätoivotulla tavalla muodostaen suurempia komplekseja. Tämä voi johtaa vasta-aineen toimimattomuuteen ja haitallisiin immuunireaktioihin potilailla. Aggregoitumiseen vaikuttavat sekä sisäiset tekijät, kuten valmistusprosessit, että ulkoiset tekijät, kuten käsittely- ja säilytysolosuhteet. Aggregoituminen heikentää lääkeaineiden laatua, turvallisuutta ja tehoa, minkä vuoksi sen hallinta on keskeinen haaste monoklonaalisten vasta-aineiden kehityksessä. Aggregaation havaitsemiseen on kehitetty useita mittausmenetelmiä. Valonsirontamenetelmät (DLS, SLS) mittaavat aggregaattien kokoa ja jakautumista. Spektroskooppiset menetelmät (FTIR, UV-Vis, fluoresenssispektroskopia) paljastavat aggregaattien rakenteelliset muutokset ja molekyylien vuorovaikutukset. Kokoerottelukromatografia (SEC) erottelee aggregaatit molekyylimassan perusteella. Atomivoimamikroskopia (AFM) mahdollistaa aggregaattien visuaalisen havaitsemisen nanometritasolla. Nämä menetelmät tarjoavat monipuoliset työkalut aggregaation tutkimiseen ja hallintaan, mikä on keskeistä monoklonaalisten vasta-aineiden turvallisuuden ja tehon varmistamisessa.
Keywords: monoklonaalinen vasta-aine, aggregaatio