Päämääränä puhdas ruumis : Symboliikka ja elämänkatsomus Siskonmakkarat -teoksen syömishäiriökerronnassa - Kakkuri, Henna (My University, 2018)
Tämän uskontotieteen pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tulkita Siskonmakkarat – Miltä syömishäiriö tuntuu? -teoksen syömishäiriökerronnassa ilmenevää symboliikkaa, rituaalisuutta sekä pyhittämisen muotoja. Lisäksi tutkimus tarkastelee syömishäiriöitä elämänkatsomuksellisesta näkökulmasta. Tutkielma tuo esille teoksen kirjoittajien oman äänen ja pyrkii ymmärtämään sitä. Syömishäiriöiden kulttuurisen näkökulman tarkastelu voi tuoda osaltaan tärkeää ja uutta tietoa syömishäiriöistä. Työ on aineistolähtöistä, mutta osittain teoriaohjaavaa tutkimusta. Tarkastelen analyysini tuloksia erityisesti Anne Puurosen väitöskirjatutkimuksen tulosten sekä Mary Douglasin teorioiden kautta. Työn lähtökohtana on fenomenologinen tieteentraditio sekä avoin uskonnon määrittely. Työssä syömishäiriö nähdään uskonnon kaltaisena symbolijärjestelmänä, joka ohjaa yksilön käyttäytymistä ja toimintaa. Työn analyysiosuus jakautuu symboliikan tarkasteluun sekä elämänkatsomuksen ymmärtämiseen. Ensin tarkastelen rasvaan, ruumiiseen, rituaalisuuteen sekä puhdistautumiseen liittyvää symboliikkaa. Tämän jälkeen tarkastelen syömishäiriötä elämänkatsomuksellisesta näkökulmasta. Analyysini tulosten mukaan syömishäiriö muodostaa kirjoittajien elämään sääntöjen ja kieltojen järjestelmän, jossa erityisesti rasvaan liittyvällä symboliikalla sekä rituaalisella käyttäytymisellä on isot roolinsa.’’Siskonmakkarat’’ pyrkivät elämässään täysin puhtaaseen, laihaan ruumiiseen,joka symboloi heidän moraalista kuuliaisuuttaan. Käsitykseni mukaan oikeanlainen syöminen ja liikkuminen johtavat tilanteeseen, jossa henkilö saavuttaa täydellisen ruumiin.
Keywords: syömishäiriö, ruumiillisuus, rituaalisuus, symbolijärjestelmät, elämänkatsomus