Kotona asuvien ikääntyvien kokemukset fyysisen toimintakykynsä säilyttämisestä - Tattari, Mervi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata kotona asuvan ikääntyvän, yli 75-vuotiaan kokemuksia keinoistaan ylläpitää fyysistä toimintakykyään sekä itsenäisen selviytymisensä ja hyvinvointinsa kannalta tärkeitä voimavaroja. Lisäksi tutkittiin, mitä tietoja tai taitoja ikääntynyt kokee tarvitsevansa fyysisen toimintakykynsä ja hyvinvointinsa edistämiseksi selviytyäkseen itsenäisesti. Tutkimusta varten haastateltiin 14 harkinnanvaraisesti valittua, itsenäisesti kotona asuvaa ikääntyvää. Heillä tuli olla diagnosoituna jokin krooninen sairaus tai sairauksia. Aineiston keruu suoritettiin puolistrukturoituna yksilöhaastatteluna syyskuun 2014 ja tammikuun 2015 välisenä aikana ja analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Tutkimus toteutettiin erään länsisuomalaisen kaupungin vanhuspalveluissa. Tulosten mukaan kotona asuvat ikääntyvät olivat tyytyväisiä fyysiseen toimintakykyynsä ja selviytymiseensä itsenäisesti. Ikääntyvät pyrkivät itsenäisesti ja monipuolisesti edistämään fyysistä toimintakykyään ja itsenäistä selviytymistään. He kuvasivat sitä muuttuvana ilmiönä, johon vaikuttivat fyysiset rajoitteet ja pelot. Itsenäisen selviytymisen toivottiin säilyvän pitkään. Mahdollisuus oman auton käyttöön tuki ikääntyvien itsenäistä selviytymistä. Fyysistä toimintakykyä ylläpitäviä keinoja olivat liikunta, apuvälineet, asiantuntija-apu, ostopalvelut, sosiaalinen verkosto ja ikääntyvän omat keinot sekä lääkehoito. Haastateltavat kuvasivat hyvinvointinsa olevan hyvää oloa sekä liikkumishalun, liikuntamuodon ja toimintakyvyn muodostamaa tasapainoa, joka vaikuttaa hyvinvoinnin tunteeseen. Terveys oli ehto hyvinvoinnin kokemiselle ja tavoitetila. Fyysinen toimintakyky, hyvä kunto ja liikkuminen mahdollistivat muun päivittäisen toiminnan ja vaikuttivat kuvausten perusteella ikääntyvien mielialaan. Tietojen ja taitojen tarpeet liittyivät oireiden syihin, sairauden tilaan ja lääkehoitoon sekä liikuntaan, ravitsemukseen ja lepoon. Lisäksi epätietoisuus itsenäisestä selviytymisestä tulevaisuudessa aiheutti ikääntyvissä tiedon tarpeita. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää ikääntyvien palveluiden kehittämisessä. Huomion kiinnittäminen ikääntyvien itsenäisen selviytymisen keinojen, tiedon tarpeiden tunnistamiseen sekä arviointiin ja tukemiseen ovat tällöin keskeisiä. Lisäksi palveluja kuvaavaa tietoa tulee olla tarjolla, jolloin ikääntyvät voivat arvioida omia voimavarojaan suhteessa niihin ja tehdä valintoja, jotka tukevat itsenäistä selviytymistä ja fyysistä toimintakykyä.