Tiimijohtaminen etätyöskentelyssä kasvuvaiheen startup-yrityksissä - Antola, Viljami (My University, 2025)
Tutkimuksen tavoitteena oli syventää ymmärrystä tiimijohtamisesta etätyöympäristössä kasvuvaiheen startup- yrityksissä. Aihetta tarkasteltiin sekä esihenkilöiden että tiimin jäsenten näkökulmasta, keskittyen erityisesti vuorovaikutukseen ja luottamuksen rakentumiseen. Tutkimustavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksessa määriteltiin kolme osaongelmaa: 1. Minkälaisia käytänteitä tiimeillä on vuorovaikutuksen ja tiedon jakamisessa? 2. Miten luottamusta ylläpidetään tiimeissä? 3. Miten tiimi kehittyy kasvuvaiheessa? Empiirinen osuus toteutettiin laadullisena tutkimuksena hyödyntäen puolistrukturoituja teemahaastatteluja. Aineisto kerättiin neljältä henkilöltä kahdesta eri startup-yrityksestä, joissa toimitaan etätiimeissä. Haastattelut rakentuivat neljän pääteeman ympärille: tiimityö ja vuorovaikutus etätyössä, luottamuksen rakentaminen, esihenkilön rooli sekä tiimin ja luottamuksen kehittäminen kasvuvaiheen aikana. Tulokset osoittivat, että etätyöskentely edellyttää tarkasti suunniteltuja käytäntöjä ja aktiivista johtamista, jotta vuorovaikutus, luottamus ja vastuunjako pysyvät vahvoina ja kehittyvät tiimin mukana. Kasvuvaiheen startup- ympäristössä, jossa resurssit ovat rajalliset ja muutokset nopeita, korostuu avoimen viestinnän, selkeiden roolien ja jatkuvan palautteen merkitys. Onnistunut etäjohtaminen vaatii sekä teknisiä ratkaisuja että inhimillisiä johtamiskäytäntöjä, joita mukautetaan organisaation kasvaessa. Esihenkilön roolin dynaamisuus ja uusien toimintatapojen jalkauttaminen nähdään keskeisinä tekijöinä tiimidynamiikan ja liiketoiminnallisten tavoitteiden tukemisessa. Tutkimus tarjoaa syvällisen näkemyksen etätyön johtamisen haasteista ja käytännöistä kasvuvaiheen startup- kontekstissa. Pienen otannan ja nopeasti muuttuvan toimintaympäristön vuoksi tulosten yleistettävyys on rajallista. Jatkossa aihetta olisi tarpeen tutkia laajemmilla aineistoilla ja yhdistämällä kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia menetelmiä. Tämä mahdollistaisi kattavamman ymmärryksen etätyön pitkän aikavälin vaikutuksista tiimidynamiikkaan sekä erilaisten johtamistyylien ja organisaatioratkaisujen toimivuudesta kehittyvässä työympäristössä.

The aim of this study was to deepen the understanding of team leadership in remote work environments within growth-stage startup companies. The topic was examined from both the supervisors' and team members' perspectives, with a particular focus on interaction and trust-building. To achieve this objective, the study defined three sub-questions: 1. What practices do teams have for communication and knowledge sharing? 2. How is trust maintained within teams? 3. How does a team develop during the growth stage? The empirical part was conducted as qualitative research using semi-structured thematic interviews. Data was collected from four individuals across two different startup companies operating with remote teams. The interviews were structured around four main themes: teamwork and interaction in remote work, trust-building, the role of the supervisor, and the development of the team and trust during the growth stage. The results indicated that remote work requires carefully designed practices and active leadership to ensure that interaction, trust, and the division of responsibilities remain strong and evolve alongside the team. In a growth-stage startup environment, where resources are limited, and changes occur rapidly, the importance of open communication, clear roles, and continuous feedback is emphasized. Successful remote leadership demands both technical solutions and human-centered management practices that are adapted as the organization grows. The dynamic nature of the supervisor's role and the implementation of new working methods were identified as key factors in supporting team dynamics and business objectives. This study provides an in-depth insight into the challenges and practices of remote leadership in the context of growth-stage startups. Due to the small sample size and the rapidly changing operational environment, the generalizability of the results is limited. Future research should explore the topic with larger datasets and by combining quantitative and qualitative methods. This would enable a more comprehensive understanding of the long-term effects of remote work on team dynamics, as well as the effectiveness of different leadership styles and organizational solutions in an evolving work environment.
Keywords: Startup-yritys, etätyöskentely