Someympäristö ja yhteiskunnallinen vakaus poikkeusolosuhteissa - Mäkinen, Hanna; Kuikka, Saara; Balasubramanian, Prasasthy (Finland, 2026)
Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa 2022 on maan kansalaisyhteiskunnan, opposition ja riippumattoman median toiminta tukahdutettu. Näissä olosuhteissa sosiaalisen median merkitys keskustelufoorumina ja aktivismin alustana on korostunut entisestään. Samalla siitä on muodostunut keskeinen tiedon lähde Venäjän sisäisen kehityksen tutkimukselle.
Tässä hankkeessa tutkittiin venäläistä sodan- ja hallinnonvastaista aktivismia Telegram-viestintäsovelluksessa sodan puhkeamisen jälkeen sekä analysoitiin sosiaalisen median merkitystä aktivismin alustana. Hankkeen tavoitteena oli lisäksi kartoittaa sosiaalisen median hyödynnettävyyttä Suomen turvallisuusympäristön kehityksen seurannassa. Telegram oli sodanvastaisille aktivisteille tärkeä työkalu, jota hyödynnettiin ennen kaikkea tiedonvälitykseen sekä vastarinnan synnyttämiseen, laajentamiseen ja jatkuvuuden turvaamiseen. Sosiaalisen median alustat tarjoavat ajankohtaista tietoa sosiopoliittisesta kehityksestä, yhteiskunnallisista liikkeistä ja mielipideympäristöstä, mistä on hyötyä sekä sisäisen että ulkoisen turvallisuuden dynamiikan ymmärtämisessä. Kattavan ja reaaliaikaisen sosiaalisen median seurannan avulla on myös mahdollista tunnistaa heikkoja signaaleja yhteiskunnallisista muutoksista Suomen lähialueilla ja siten ennakoida niiden vaikutuksia Suomen turvallisuusympäristöön.