Vanhempainohjausohjelmat lasten ADHD- oireiden lievittämisessä - Brinkmann, Leo (My University, 2023)
Tämän opinnäytetyön aiheena on ADHD-oireisten lasten oireiden lievittäminen vanhempainohjausohjelmilla. Opinnäytetyöhön sisältyy kirjallisuuskatsaus ADHD- vanhempainohjausohjelmien tehosta. Lisäksi raportoin videon laatimisesta Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen tulevaan ADHD-vanhempainohjausohjelmaan sekä pohdin videoformaatin toimivuutta kognitiivisen terapian muotona. Video on toteutettu aikavälillä 8/22–3/23. Vanhempainohjausohjelmat ovat käyttäytymiskognitiivisen terapian muoto, jossa vanhempaa informoidaan ADHD:n luonteesta sekä opetetaan vanhemmuustaitoja ADHD- oireisen lapsen spesifiset tarpeet huomioiden. Kirjallisuuskatsausta varten valikoitui 8 meta-analyysia, joissa on tarkasteltu ADHD-oireisten lasten oireiden vähenemistä vanhempainohjausohjelmiin osallistumisen jälkeen. Katsaukset on käyty läpi kvalitatiivisesti, tilastollista analyysia ei suoritettu. Tämän kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta, että ADHD- vanhempainohjausohjelmilla voidaan lievittää lasten oireita, ainakin vanhempien oman arvion mukaan. Arvioitsijan vinouma on huomioitava, sillä tulos riippuu paljon siitä, arvioiko vastetta omainen vai ulkopuolinen. Sokkoutetuissa asetelmissa oireiden väheneminen oli merkityksetöntä. Selkeämpi vaste voidaan todeta myönteisen vanhemmuuden lisääntymiselle sekä vanhemmuuden kompetenssin tunteelle, joiden voisi kuvitella parantavan lapsen itsetuntoa sekä vähentävän ADHD:n myöhempiä haittoja. Vanhempainohjausohjelmille on kirjallisuuden perusteella näyttöä ADHD-oireisten lasten hoidossa lääkityksen rinnalla. Lisätutkimuksia tarvitaan vanhempainohjausohjelmien tarkemmasta sisällöstä sekä pidempiaikaisesta vasteesta muun muassa elämänlaadun kannalta.
Keywords: ADHD, vanhempainohjaus