Uusien työntekijöiden sosialisaatio sitoutumisen ja työhyvinvoinnin rakentajana - Muallim, Daniel (My University, 2022)
Työelämä on matkailu- ja ravitsemisalalla sekä kaupanalalla muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä. Uusia työntekijöitä palkatessa on organisaatioiden nykypäivänä kiinnitettä-vä enemmän huomiota työntekijöidensä työhyvinvointiin ja sitouttamiseen. Jotta työntekijät voivat työskennellä tuloksellistesti ilman, että työhyvinvointi laskee, on organisaatioiden pa-nostettava työpaikan sosialisaatioon. Tämän vuoksi uusien työntekijöiden perehdyttäminen on tärkeää. Näin ollen uusien työntekijöiden on kasvettava organisaation jäseneksi tavalla, jolla he oppivat oikeat tavat, normit, tiedot ja taidot sekä luovat yhteyden työyhteisöönsä. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, missä määrin uusien työntekijöiden yksilölliset ja sosiaaliset tekijät ovat yhteydessä työhyvinvointiin. Aihetta tutkittiin kvantitatiivisen tutki-muksen keinoin kyselytutkimuksella, joka tehtiin Varsinais-Suomen alueella. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että työpaikan sosialisaatiolla on yhteys työhyvinvointiin ja sitoutumiseen. Sosialisaation onnistuminen on kiinni sitä kuvaavien tekijöiden onnistumises-ta eli roolin selkeydestä, työtehtävien hallinnasta ja sosiaalisesta integraatiosta. Näin ollen organisaatioiden onkin panostettava työpaikan sosiaalisiin tekijöihin ja varmistettava, että esihenkilötyö ja organisaatio tukevat tätä onnistumista. Tämän tutkielman tuloksiin perustuen organisaatioiden on hyödyllistä pohtia, miten työntekijöiden hyvinvointia ja sitoutumista voi-daan vahvistaa onnistuneella sosialisaatiolla.
Keywords: Sosialisaatio, johtaminen, työhyvinvointi, sitoutuminen