Äitiyshuolto Ghanassa - Halkosaari, Hanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Lisääntymisterveys on merkittävä osa-alue sekä naisten ja lasten terveyden että koko yhteiskunnan kehityksen kannalta. Ghanassa on tehty työtä väestönkasvun hillitsemiseksi ja eliniänodotteen nostamiseksi jo vuodesta 1969. Äitiyskuolleisuus kattaa Ghanassa n. 12 % kaikista hedelmällisessä iässä olevien naisten kuolemantapauksista. Niinpä lisääntymisterveyden palveluiden, tiedonannon ja ammattilaisten avustamien synnytysten lisääminen ovat avainasemassa äitien ja vastasyntyneiden terveyden parantamisessa. Ghana hyväksyi syyskuussa 2001 YK:n vuosituhattavoitteet, joiden viides kohta koski odottavien äitien terveyden parantamista. Tavoitteena oli vähentää äitiyskuolleisuutta 75 % vuoden 1990 lukemista, sekä taata kaikille kattavat lisääntymisterveyden palvelut vuoteen 2015 mennessä. Monista toimenpiteistä ja kehityksen oikeasta suunnasta huolimatta äitiyskuolleisuus saatiin määräajassa vähenemään vain puoleen, eli tavoitteeseen ei päästy. Perhesuunnittelu- ja äitiysneuvolatoimintaa on pyritty kehittämään ja henkilökuntaa on koulutettu aktiivisesti näihin tehtäviin. Vuoden 2014 tilastossa naimisissa olevista naisista 27 % käytti ehkäisyä, 97 % raskaana olevista naisista tapasi odotusaikanaan terveydenhuollon ammattilaisen ja 73 % synnytyksistä tapahtui terveydenhuollon toimitiloissa. Tässä tutkielmassa selvitetään äitiyshuollon toteutumista ja haasteita Ghanassa sekä vertaillaan ghanalaista ja suomalaista äitiyshuoltoa. Tietoa on kerätty kirjallisuuden lisäksi Ghanan terveydenhuollon toimipisteisiin tehdyllä tutustumismatkalla kesä–heinäkuussa 2014.