Käsityöyrittäjien motivaatio : Kertomuksia yrittäjyydestä - Rautiola, Mira; Santahuhta, Veera (My University, 2021)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää asioita ja tekijöitä, jotka motivoivat käsityöyrittäjiä yrittäjyydessä ja käsitöiden tekemisessä. Lisäksi halutaan selvittää millaisia tavoitteita yrittäjät ovat asettaneet tulevaisuudelle. Tutkimustehtävään haettiin vastauksia käsityöyrittäjien tarinoista, miten he ovat päätyneet yrittäjiksi ja miten he ovat kehittäneet yrittäjyyttään vuosien aikana. Tutkimuksen viitekehys rakentuu keskeisistä käsitteistä, jotka ovat käsityöyrittäjyys, yrittäjyys, käsityö sekä motivaatio. Tutkimuksen kohdejoukkoa olivat päätoimiset käsityöyrittäjät, jotka ovat itse perustaneet oman yrityksen. Tutkimuksessa haastatellut yrittäjät valittiin harkinnanvaraisesti käyttämällä eliittiotantaa, eli valitsemalla sellaiset yrittäjät, joiden uskottiin parhaiten pystyvän kertomaan yrittäjyystarinansa. Kyseessä on kvalitatiivinen tapaustutkimus, jossa aineisto kerättiin elämäkertahaastattelulla, jonka teemana oli yrittäjyys. Tutkimuksessa haastateltiin kahta käsityöyrittäjää ja haastattelut toteutettiin zoom-ympäristössä. Tutkimusaineisto koostui käsityöyrittäjien litteroiduista haastatteluista, jotka analysoitiin teoriaohjaavan analyysin avulla. Käsityöyrittäjiä motivoiviksi tekijöiksi yrittäjyydessä nousivat taloudellinen menestyminen, tekemisen ilo, psykologiset perustarpeet sekä aika ennen yrittäjyyttä. Käsillä tekemiseen motivoiviksi tekijöiksi nousivat puolestaan yrittäjän tausta, arvot käsitöiden tekemisessä, käsitöiden tekemisen hyödyt sekä tekemisestä nauttiminen. Lisäksi yrittäjät halusivat kehittää yritystään tulevaisuudessa kehittämällä tuotteitaan, asettamalla taloudellisia tavoitteita ja käyttämällä aikaa itselle merkityksellisiin työvaiheisiin. Tutkimuksen avulla muodostettiin käsitys käsityöyrittäjyydestä ja yrittäjiä motivoivista tekijöistä. Motivaatiota lähestyttiin kolmesta näkökulmasta: millaisia tavoitteita yrittäjillä oli, miten he pyrkivät saavuttamaan asettamansa tavoitteet ja minkälaisia syitä motivaation taustalta löytyi. Yrittäjyyden ja käsityön tavoitteet olivat pitkälti samoja, sillä käsityötä tarkasteltiin yrittäjien elinkeinon näkökulmasta. Yrittäjyydelle asetettuja tavoitteita olivat tekemisen ilon säilyttäminen ja taloudellinen menestyminen. Näistä selkeästi tärkeämpänä nousi esiin tekemisen ilon säilyttäminen, taloudellisen menestymisen tavoitteet lähinnä mahdollistivat sen, että yrittäjät voivat tehdä työkseen sitä mistä nauttivat, eli käsitöitä. Käsityölle asetettuna tavoitteena oli saada tehdä käsitöitä työkseen. Yrittäjyydessä motivaation taustalla vaikuttaviksi syiksi nousivat psykologiset perustarpeet sekä aika ennen yrittäjyyttä. Käsityöhön motivoiviksi syiksi nousivat yrittäjän tausta, arvot, käsitöiden tekemisen hyödyt sekä käsitöiden tekemisestä nauttiminen. Tutkimuksen aineiston perusteella tavoitteet, syyt ja keinot yrittäjyydessä ja käsitöiden tekemisessä olivat osittain myös päällekkäisiä.
Keywords: käsityöyrittäjyys, yrittäjyys, käsityö, motivaatio