Levinneen kolorektaalisyövän tosielämän taudinkuva - Klingstedt, Malin (My University, 2024)
Kolorektaalisyöpä (johon sisältyy paksu- ja peräsuolisyövän) muodostaa merkittävän globaalin terveysongelman, jolla on moninaiset epidemiologiset piirteet ja hoitomuodot. Tämä lääketieteellisen tiedekunnan syventävä lopputyö pyrki kattavasti tutkimaan edenneen kolorektaalisyövän esiintyvyyttä, hoitomuotoja ja hoitojen tuloksia huolellisen kirjallisuuskatsauksen avulla. Kirjallisuushaku, joka suoritettiin pääasiassa PubMed-tietokannan kautta, tuotti runsaasti tutkimuksia useiden vuosikymmenten ajalta, heijastaen kolorektaalisyöpä-tutkimuksen kehittyvää aluetta. Syventävän työn tavoitteet sisälsivät kolorektaalisyövän epidemiologian kartoittamisen eri väestöryhmissä ja maantieteellisillä alueilla, hoitomenetelmien kuten leikkauksen, sädehoidon ja kemoterapian arvioinnin sekä niiden vaikutuksen potilastuloksiin ja elämänlaatuun, erityisesti taudin edenneissä vaiheissa. Tulokset paljastivat monitahoisen kuvan kolorektaalisyövän epidemiologiasta. Hoitomenetelmät ovat vuosien aikana kehittyneet, mikä on edistänyt parempaa elinaikaodotetta ja elämänlaatua potilaille. Kolorektaalisyöpä on kuitenkin edelleen erittäin vaikea syöpämuoto sekä yksilöllisestä, että yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Syventävän työn haasteisiin kuului analysoitujen tutkimusten tulosraportoinnin heterogeenisyys. Tästä haasteesta huolimatta lopputyö tarjoaa arvokkaita näkökulmia kolorektaalisyövän nykytilanteesta, toimien hyödyllisenä resurssina kliiniseen päätöksentekoon ja ohjaten tulevia tutkimuspyrkimyksiä. Laajan kirjallisuuden synteesin teko ja sen esittäminen tiivistetyssä muodossa tukee tavoitetta syventää ymmärrystä kolorektaalisyövästä ja ohjata strategioita sen ennaltaehkäisyyn, diagnosointiin ja hoitoon. Yhteenvetona tämä syventävä lopputyö tuo kattavasti yhteen populaatio-tason tutkimuksia kolorektaalisyövästä, tarjoten arvokkaita näkökulmia sen epidemiologiaan, hoitomenetelmiin ja tuloksiin. Tulevat tutkimuspyrkimykset ja kliiniset innovaatiot ovat välttämättömiä potilaiden tulosten parantamiseksi ja kolorektaalisyövän globaalin taakan lieventämiseksi.
Keywords: kolorektaalisyöpä, tosielämän taudinkuva, populaatio