Money for nothing, laatutavoitteiston mukaisen sähkökitaran valmistus koivusta ja männystä - Pulkkinen, Valtteri; Bister, Henri (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli valmistaa ja luoda sekä testata laatutavoiteteoreema männystä ja koivusta valmistetulle sähkökitaralle. Tuotteen valmistuksen idea lähti tutkijoiden henkilökohtaisesta tarpeesta ja mielenkiinnosta teemaa kohtaan, sillä haluttuja ominaisuuksia sisältävää sähkökitaraa ei ollut saatavilla eikä sellaisesta ollut vastaavaa tutkimusta. Tutkimuksen suurimpana motivaattorina oli intohimo käsitöitä sekä soitinrakennusta kohtaan. Valmistuksen päätöstä kannusti myös suurilta osin hinta, vastaavat instrumen tit ovat yksittäisenä käsityönä valmistettuna erittäin kalliita, jolloin tuotteen valmistaminen itse oli opiskelijabudjetilla ainoa hyväksyttävä metodi. Tutkimuksessa luodaan tuotteella laatutavoitekriteeristö ja tuota laatutavoitekriteeristöä verrataan valmiiseen tuotokseen. Tutkimus on laadullinen tutkimus, joka toteutetaan tutkivan tuottamisen metodeilla. Tutkimukselle määriteltiin erikseen teoreettinen ja empiirinen tutkimuskysymys. Teoreettinen tutkimuskysymys on johdettu tutkijoiden omasta mielenkiinnosta soitinrakennusta kohtaan. Teoreettinen tutkimuskysymys on: Miten laatutavoitteiston mukaisen sähkökitaran valmistus onnistuu koivusta ja männystä? Empiirinen tutkimuskysymys on: Miten laatutavoitteiston mukainen koivusta ja männystä valmistettu sähkökitara toimii käyttötarkoituksessaan? Tutkimusainestoa on kerätty keräämällä objektiivisia arvioita laatutavoitteiston mukaisen koivusta ja män nystä valmistetun sähkökitaran käyttäjiltä eli tutkijoilta itseltään. Tutkimuksen tuloksena tuotettiin laatutavoitteiston mukainen koivusta ja männystä valmistettu sähkökitara. Kitaralle asetetuista laatutavoitteista pitkäikäisyyden, painon sekä soitettavuuden laatutavoitteet täyttyivät, mutta hinnan laatutavoite jäi saavuttamatta. Teoreettisen tutkimuskysymyksen vastaus on, että laatutavoitteiston mukaisen sähkökitaran valmistus koivusta ja männystä onnistuu hyvin, kunhan otetaan huomioon puumateriaalien tyypilliset ominaisuudet sekä niiden vaatimat erilaiset työstötekniikat verrattain tavanomaiseen soitinrakennusprosessiin. Empiirisen tutkimuskysymyksen vastaus on, että koivusta ja männystä valmistettu laatutavoitteiston mukainen sähkökitara toimii käyttötarkoituksessaan hyvin.
Keywords: Tutkiva tuottaminen, Laadullinen tutkimus, Kotimaiset materiaalit, Ekologisuus, Soitinrakennus