Päihteistä rakentuva naiseus. Diskurssianalyyttinen tutkimus naisten päihdekertomuksista - Eronen, Anna (My University, 2017)
Pro gradu -tutkielmani aiheena on naisten päihdekertomuksista rakentuvat diskurssit. Työni on tutkimus siitä, millaisen todellisuuden internetissä sijaitsevalle Päihdelinkki-sivustolle kirjoittaneet naiset rakentavat erilaisia diskursseja käyttämällä. Lisäksi otan huomioon diskurssien ajallisen ja paikallisen muuntuvuuden. Tutkimukseeni sisältyy myös kysymys siitä, ylläpitävätkö tai muuntavatko naiset vanhoja sukupuolirooleja kertomuksissaan. Työni teoreettisena pohjana toimii sosiaalisen konstruktionismin ajatus, jonka mukaisesti maailma rakentuu ja sitä rakennetaan kielen ja puheen avulla. Kielen ja puheen nimittäjänä käytän termiä diskurssi. Konstruktionistien tiedonkäsityksen mukaisesti käsitän kielen avaimena sosiaaliseen todellisuuteen. Tutkimusmetodeinani olen käyttänyt lähilukua, teemoittamista sekä diskurssianalyysia. Tutkimuksessani diskurssi-käsite on siis sekä analyysin kohteena, että aineiston analyysin välineenä. Analysoimani kertomukset on kirjoitettu ilman erillistä keruukutsua, kaikille ihmisille avoimelle nettisivustolle. Kertomukset sisältävät omaelämäkerrallisia aineksia, mutta päädyin tarkastelemaan niitä selvyyden vuoksi päihdekertomuksina. Tutkimusaineistokseni valitsin 18 naisten kirjoittamaa kertomusta alkoholinkäytöstään. Naisten päihdekertomuksista tunnistin yhdeksän erilaista diskurssia, joiden perusteella hahmotan naisten rakentamaa kuvaa itsestään ja maailmastaan päihderiippuvaisen henkilön kertomana. Tutkimuksessani en ota kantaa päihteidenkäytön syihin enkä seurauksiin muuten kuin siinä mielessä, miten naiset itse niistä kertovat. Kiinnostukseni tutkia naisten päihteidenkäyttöä konstruktionistisesta näkökulmasta käsin liittyy kiinnostukseeni tutkia sitä, miten vanhat, kulttuuriset ja sosiaaliset käytännöt – kuten alkoholinkäyttö – vaikuttavat ja ilmenevät nykypäivän maailmassa. Tutkimuksessani päädyin siihen, että naiset yhä rakentavat puheessaan vanhojen sukupuoliroolien mukaista kuvaa naisista koti-ja perhesidonnaisina henkilöinä.