Kriisinhallintaoperaation vaikutus kulttuurisen identiteetin muutokseen : Neljän rauhanturvaajan kokemuksia kulttuurisen identiteetin muutoksesta - Levola, Riikka (My University, 2025)
Tutkielmani aiheena on kriisinhallintaoperaation vaikutus kulttuurisen identiteetin muutokseen. Tutkielman tavoitteena on selvittää, muuttuiko rauhanturvaajien kulttuurinen identiteetti kriisinhallintaoperaation aikana ja/tai kriisinhallintaoperaation jälkeen. Lisäksi tutkielman tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät mahdollisesti vaikuttivat rauhanturvaajien kulttuurisen identiteetin muutokseen tai muuttumattomuuteen ja sitä, miten mahdollisen kulttuurisen identiteetin muutos ilmeni ihmisessä kriisinhallintaoperaation aikana tai sen jälkeen. Tutkielmani aineiston keruumenetelmänä käytin teemahaastattelua eli puolistrukturoitua haastattelua. Tutkimusaineisto muodostuu kokonaisuudessaan neljän kriisinhallintaoperaatiossa rauhanturvaajana toimineen henkilön teemahaastatteluista. Tutkielmassani tarkastelen nimenomaan henkilöiden omia kokemuksia kulttuurisen identiteetin muutoksesta. Tutkimustulosten perusteella on havaittavissa, että rauhanturvaajien kulttuurinen identiteetti muuttui kriisinhallintaoperaation aikana ja/tai sen jälkeen. Kulttuurisen identiteetin muutokseen vaikuttavia tekijöitä olivat muun muassa sukupuoli, ikä, elämäntilanne, yhteisöllisyys, paikallinen väestö, paikallinen kulttuuri, suomalaisuus ja yhteisöllisyys. Keskeisimpinä tutkimustuloksina on, että kriisinhallintaoperaatio on vaikuttanut rauhanturvaajien kulttuuriseen identiteettiin. Rauhanturvaajien kulttuurisen identiteetin muutos näkyi muun muassa rauhanturvaajien itseluottamuksen ja osaamisen vahvistumisena. Kriisinhallintaoperaatio lisäsi myös rauhanturvaajien ongelmanratkaisukykyä. Erityisesti kulttuurisen identiteetin muutokseen vaikuttivat kohdemaa ja kohdemaan kulttuuri. Rauhanturvaajien kulttuurisen identiteetin muutos näkyi erityisesti siinä, että rauhanturvaajat oppivat arvostamaan enemmän suomalaisuutta ja sitä, miten asiat ovat Suomessa. Lisäksi jokaisella kriisinhallintaoperaatioon lähtevälle rauhanturvaajalle on jo muodostunut jonkinlainen kulttuurinen identiteetti. Tekemieni haastattelujen perusteella on havaittavissa, että tämä jo omaksuttu kulttuurinen identiteetti vahvistui, osa tuli tietoisemmaksi kulttuurisesta identiteetistään ja kaikkien rauhanturvaajien kulttuurinen identiteetti koki myös muutoksia kriisinhallintaoperaation aikana ja/tai sen jälkeen. Tutkimustulosten perusteella on havaittavissa, että kriisinhallintaoperaatiolla on suuri merkitys rauhanturvaajan kulttuuriselle identiteetille. Lisäksi kriisinhallintaoperaatio vaikuttaa merkittävästi siihen, miten ihminen kokee itsensä ja oman identiteettinsä kriisinhallintaoperaation jälkeen. Tutkielmassani nousi esille, että kriisinhallintaoperaatio oli vaikuttanut kaikkiin haastateltaviini ja operaatio oli muuttanut heidän kulttuurista identiteettiään.
Keywords: kulttuurinen identiteetti, identiteettityö, sotilaallinen kriisinhallinta, rauhanturvaaja