Sale and lease back -järjestelyt hankintalain näkökulmasta arvioituna - Kuismin, Julitta (My University, 2018)
Hankintalaki säätelee kuntien hankintatoimintaa ja esimerkiksi kunnan tekemät rakennusurakat tulee kilpailuttaa hankintalain mukaisesti. Hankintalaki sisältää kuitenkin useita poikkeuksia, ja yhden poikkeuksen mukaan maan, olemassa olevan rakennuksen tai muun kiinteän omaisuuden hankinta taikka vuokraus ei kuulu lain soveltamisalaan. Näin ollen, jos kunta vuokraa jonkun tilan, ei tätä tarvitse lähtökohtaisesti kilpailuttaa. Sale and lease back -järjestelyssä kyse on siitä, että kunta myy omistamansa rakennuksen yksityiselle yritykselle ja vuokraa sen myöhemmin takaisin käyttöönsä. Vuokrauksen ehtona kuitenkin on, että yritys suorittaa rakennuksessa korjaus- ja saneeraustöitä. Sale and lease back -järjestelyt ovat ongelmallisia hankintalain näkökulmasta arvioituna, sillä ne eivät lähtökohtaisesti kuulu hankintalain soveltamisalaan. Järjestelyt saatetaan kuitenkin katsoa kilpailuttamisvelvollisuuden alaisiksi rakennusurakoiksi. Nykyisen lainsäädännön valossa on erittäin haastavaa arvioida, milloin sale and lease back -järjestely katsotaan kuuluvan hankintalain soveltamisalaan ja milloin ei. Tutkielmassa on koottu ja tarkasteltu seikkoja, joihin tulisi kiinnittää huomiota sale and lease back -järjestelyjä arvioitaessa. Tutkielman aihetta suoranaisesti käsittelevää lähdemateriaalia ei juurikaan ole, joten tutkielmassa on käytetty laajasti kuntia ja julkisia hankintoja koskevaa oikeuskirjallisuutta ja -käytäntöä. Sale and lease back -järjestelyjen arviointi on oikeuskäytännössä ollut jossain määrin vaihtelevaa, ja laajakantoisia keskusteluja aiheen ympärillä ei ole käyty. Voisi sanoa, että tällä hetkellä oikeustila on melko tulkinnanvarainen, mikä väistämättä vaikuttaa hankintayksiköiden halukkuuteen ryhtyä sale and lease back -järjestelyihin. Sale and lease back -tyyppisiä järjestelyjä koskevaa ohjeistusta ja lainsäädäntöä tulisi kehittää ja tätä kautta kannustaa hankintayksiköitä uudentyyppisiin kiinteistöjärjestelyihin. Sale and lease back -järjestelyt voivat parhaimmillaan parantaa kunnan taloudellista tilannetta ja mahdollistaa huonokuntoisten rakennusten remontoinnin.
Keywords: julkiset hankinnat, kilpailuttamisvelvollisuus, hankintalaki, vuokraus, kiinteistökauppa