"Aurinkokettu, syntylaulaja". : Autoetnografinen tutkielma kirjoittamisen rihmastoista, affekteista ja liminaalisuudesta. - Palo, Asa (My University, 2026)
Tutkin pro gradu -tutkielmassani kirjoittamisen rihmastoja sekä siihen liittyviä affekteja ja liminaalisuutta. Kirjoittamisen rihmastoon kuuluvat niin kirjoittamiseen vaikuttavat ja sitä tukevat ihmiset kuin myös ei-inhimilliset toimijat ja paikat. Kirjoittamiseen liittyy myös liminaaleja tiloja, joissa ollaan kynnyksellä vanhan ja uuden tekstin tai tilanteen välissä. Tutkimukseni on autoetnografista kirjoittamisen tutkimusta. Tutkimuskohteinani ovat yhden ruonoteoskäsikirjoitukseni kustantamokierros, kustannuspäätös ja kustannusprosessin epäonnistuminen, sekä toisaalta siihen limittyvät toisen käsikirjoituksen syntyvaiheet. Aineistonani ovat työpäiväkirjamerkinnät, sähköpostit, käsikirjoitusten versiot ja sosiaalisen median julkaisut. Affektit toimivat minulle usein tekstin lähtökohtina, joten niillä on tärkeä osa kirjoittamisessa. Toisaalta itse kirjoittamiseen liittyy usein affekteja esimerkiksi turhautumisen ja innostumisen muodossa. Kolmanneksi kustannuspäätöksen odottaminen, kustannussopimuksen saaminen ja sopimuksen purkaminen tuottavat erilaisia affekteja. Affektit ovat osa kirjoittamisen rihmastoa, joka muuttuu ja muovautuu aina uudelleen elämän aikana. Rihmastooni on kuulunut esimerkiksi kanssakirjoittajia, esilukijoita, muita ystäviä ja läheisiä, runojen muusia, eläimiä, jumaluuksia ja paikkoja. Erityisesti liminaalitilassa, jossa esimerkiksi odotetaan kustannuspäätöstä, tai jossa kustannusprosessi pitkittyy tai mutkistuu, rihmaston osaset tuovat tukea ja pitävät yllä toivoa ja kirjoittamista.
Keywords: affektiteoria; autoetnografia; kirjoittaminen; kirjoittamisen tutkimus; kotimainen kirjallisuus; kustannusprosessi; liminaali; muusat; queer; rihmasto; runous; kvääri