Laivanrakennusteollisuuden kansainvälisten projektien verotus - Jokela, Emilia (My University, 2021)
Projektien muodossa harjoitettava liiketoiminta on yhä yleisempi tapa suorittaa yrityksen ulkomaan toimintoja. Sen sijaan projektimuotoisen liiketoiminnan verotuksellisiin haasteisiin liittyvää tutkimusta on saatavilla vähemmän, vaikka projektin kohdevaltion verolainsäädännön tuntemuksen tulisi muiden tekijöiden ohella olla olennainen osa projektien suunnittelua. Verotuksellisten tekijöiden laiminlyömisestä voi aiheutua merkittäviä kustannuksia ja toisaalta oikeanlaisella verosuunnittelulla voidaan minimoida kokonaisverorasituksen muodostumista. Tämä tutkielma pyrkii tuomaan lisätietoa laivanrakennusteollisuuden rajat ylittävien projektien verotuksesta. Huomiota kiinnitetään erityisesti siihen, millä perustein ja millaisissa tilanteissa liiketoimet voivat aiheuttaa verovelvollisuuden projektin kohdevaltioon, kun liiketoimilla on verotuksellisia yhteyksiä useampaan kuin yhteen valtioon. Tutkimuksen osaongelmana voidaan pitää kiinteän toimipaikan muodostumisen kriteerejä kansainvälisen projektitoiminnan seurauksena. Tarkastelun kohteena on sekä tuloverotus että arvonlisäverotus, ja aihealueita tarkastellaan toimeksiantajayrityksen näkökulmasta. Tutkimuksessa on lainopillinen lähestymistapa. Tuloverotuksen osalta tarkastellaan ja tulkitaan Euroopan unionin lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä, verosopimuksia sekä Norjan kansallista lainsäädäntöä tulo- ja arvonlisäverotuksen osalta. Lisäksi OECD:n linjauksia ja oikeus-kirjallisuutta käytetään apuna säädösten tulkinnassa. Arvonlisäverotuksessa puolestaan huomioidaan erilaisten luovutusten verokohtelua laivanrakennusprojektien kannalta tarkoituksenmukaisilta osilta EU:n arvonlisäverodirektiiviä ja Norjan arvonlisäverolainsäädäntöä hyödyntäen.
Keywords: tuloverotus, arvonlisäverotus, kiinteä toimipaikka, verovelvollisuus