Kiistämättömästi velkaa : Velkomusasian aineellinen oikeellisuus ja yksipuolinen tuomio ulosottoperusteena - Jaakkola, Henri (My University, 2023)
Tämä tutkielma käsittelee velkomusasioissa annettuja yksipuolisia tuomioita ja niiden käyttöä ulosottoperusteena. Yksipuolisia tuomioita ja ulosottomenettelyjä värittää laajalti pyrkimys tehokkuuteen, jolloin helposti unohtuu yksittäisten velallisten asema, joka on pääsääntöisesti heikompi sekä suhteessa velkojaan että velkomusasiaa käsitteleviin viranomaisiin. Tutkielman tavoitteena onkin tarkastella lainopin keinoin yksipuolisiin tuomioihin ja ulosottomenettelyyn liittyviä erityispiirteitä etenkin ylivelkaantuneiden velallisten näkökulmasta. Tarkastelussa on erityisesti viranomaisten tavat edellyttää velallisen aktiivisuutta tai reagoida velallisen passiivisuuteen sekä velallisen käytettävissä olevien oikeussuojakeinojen edellytykset ja tehokkuus. Velallislähtöinen näkökulma kytkeekin tutkielman ylivelkaantumisen ehkäisemistä koskevaan ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun, minkä vuoksi tutkielmassa esitetään myös suosituksia esille tulleiden ongelmakohtien ratkaisemiseksi. Yksipuolinen tuomio mahdollistaa ulosottotoimien aloittamisen ja loppuunsaattamisen ilman lainvoimaista tuomiota. Lainvoimaisuuden vähäinen merkitys tekee yksipuolista tuomioista tehokkaita ulosottoperusteita, mutta samalla yksipuolisiin tuomioihin liittyvä tehokas oikeussuojakeino, takaisinsaanti, on velallisen käytettävissä jopa vuosia täytäntöönpanon päättymisen jälkeen. Näennäisessä tasapainossa oleva tilanne perustuu osin vanhentuneisiin säännöksiin, joita tulisikin täsmentää lainmuutoksin. Muutospainetta näkyy lisäksi tuomioistuinten mahdollisuuksissa ja velvollisuuksissa tutkia summaarisia asioita oma-aloitteisesti eli ilman passiiviseksi jääneen velallisen myötävaikutusta. Peilattaessa takaisinsaannin laajaa käytettävyyttä ulosoton säännönmukaisen muutoksenhakuun, korostuu myös lopullisen tilityksen muutoksenhakuoikeutta rajaava vaikutus. Lopullinen tilitys on sekä huonosti perusteltu että tarpeeton osa ulosoton muutoksenhakujärjestelmää, jonka selkeydestä ja tehokkuudesta tulisi huolehtia etenkin ylivelkaantuneiden velallisten kohdalla.
Keywords: velkomus, perintä, summaarinen riita-asia, yksipuolinen tuomio, ulosottoperuste