Yritysvastuun tulevaisuus : Vapaaehtoisuuden ja lainsäädännön välinen jännite - Kärkkäinen, Kenzi (My University, 2022)
Tutkielman aihe on yritysvastuu. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miltä yritysvastuun tule-vaisuus näyttää Euroopassa ja miltä sen pitäisi näyttää. Yritysten vastuullisuudessa esiintyviä puutteita on tuotu näkyvästi esiin viime vuosina. Vapaaehtoisuuteen perustuva sääntely on osoit-tautunut riittämättömäksi vastaaman nykyajan kestävyysongelmiin. Vapaaehtoinen sääntely koostuu pääosin kansainvälisistä ohjeista ja suosituksista. Vapaaehtoiselta sääntelyltä puuttuu sanktiomekanismi, jolla yritykset saataisiin vastuuseen ympäristöä tuhoavista toimista. Yritysten monikansallisuus ja rajat ylittävä toiminta aiheuttaa huomattavasti sääntelyaukkoja yritysvastuun sääntelyssä. Lainsäädännön tarve yritysvastuun sääntelyssä on ilmeinen. Vastuullisuusraportointia koskevaa sääntelyä tulisi laajentaa ja tehostaa. Yritysvastuun valvonta ja täytäntöönpanoa tulisi myös te-hostaa. EU-tasolla on annettu yritysten asianmukaista huolellisuutta koskeva direktiiviehdotus. EU:n tasoinen lainsäädäntö yhdenmukaistaisi jäsenvaltioiden lakeja, jolloin monikansallisen toi-minnan sääntely Euroopassa selkeytyisi. Yhdenmukaisella sääntelyllä vältettäisiin toisistaan poikkeavien kansallisten lakien aiheuttamat haasteet. Suomessa mahdollisella kansallisella lailla sen sijaan voitaisiin kohdentaa sääntelyä oikeille aloille ja oikean kokoisiin yrityksiin. Kansalli-sella sääntelyllä soveltamisalaa voitaisiin laajentaa myös pienempiin tai keskisuuriin yrityksiin. EU:n valmisteilla oleva yritysvastuusääntely tulee muuttamaan yritysvastuun ulottuvuutta mer-kittävästi. Yritysvastuu on ennen ollut pääosin vapaaehtoista, mutta selkeää siirtymää kohti oi-keudellisesti sitovaa yritysvastuuta on havaittavissa. Joissakin maissa on jo yritysvastuulaki, kuten Ranskassa, ja monessa maassa yritysvastuulaki on suunnitteilla. EU:n huolellisuusvelvoi-tetta koskeva direktiiviehdotus vastaa melko hyvin tämän hetken lainsäädäntötarpeisiin, mutta on haastavaa arvioida, miten se toteutuu käytännössä. Tulevalta sääntelyltä puuttuu kuitenkin glo-baalien ympäristöhaasteiden vastaamiseksi tarvittava tarkkuus ja laajuus. Selkeitä viitteitä kohti entistä vastuullisempaa yritystoimintaa on kuitenkin olemassa.
Keywords: ympäristöoikeus, yritysvastuu