"Kus niin tai näi, mut ai kusnihim päi!" : Kusnin kylän mennyttä maisemaa tutkimassa ja muistelemassa - Sarkoranta, Satu (My University, 2018)
Tutkimus on tehty soveltavana pro gradu -tutkielmana ja se koostuu kahdesta osasta: teoriaosuudesta ja maisemaselvityksestä. Maisemaselvityksen alussa tarkastelin Varsinais-Suomen maakuntaan kuuluvan Laitilan kaupungin Kusnin kylän historiaa ja maiseman rakennetta eri-ikäisten karttamateriaalien ja paikallishistoriasta kertovien kirjojen avulla. Tutkimuksen päätavoite oli löytää Kusnin kylän paikan luonnealueita ja -tyyppejä muistelujen ja kokemusten kautta. Keräsin tutkimusaineiston kävelyhaastatteluiden ja eläytymismenetelmätarinoiden sekä havainnointien avulla. Luonnealueiden analysoinnissa käytin Landscape Character Assessment (LCA) -menetelmää, jota lähdin soveltamaan omaan tutkimukseeni sopivaksi. Määrittelin luonnealueet aineistojen perusteella vapaa-ajan, historiallisen, luonnon ja lapsuuden paikkoihin, minkä jälkeen luokittelin aineistoja, jotta löysin luonnealueille sopivat luonnetyypit. Tutkimus osoitti sen, että paikasta pystyy erottamaan muistoihin liittyviä luonnealueita ja -tyyppejä. Aineisto ei riittänyt kuitenkaan siihen, että olisin pystynyt luomaan uuden tavan määritellä paikan luonnealueita ja -tyyppejä muistojen ja kokemusten kautta, joten tästä sain jatkotutkimusaiheen. Kusnista löytyneet luonnealueet mielipaikoista ja ikävistä paikoista on esitetty maisemaselvityksessä.
Keywords: paikka, maisema, maiseman luonnealue, muistitieto, maisemantutkimus