Puhutaan viinisti: Suomalaisen viinipuheen rakentumisesta - Kuortti, Joel (Lähikuva-yhdistys, 2025)
René Goscinnyn ja Albert Uderzon Asterix-sarjakuva-albumien toisessa osassa (suomeksi 10. osa) Kultainen sirppi (1962; suom. 1971) Asterix ja Obelix vierailevat Iloinen avernelainen -tavernassa matkalla Parisiumiin. Taverna tarjoaa vieraille ”Akvitanian viinejä ja oltta”. Asterixeissa mallasjuomat ovat viinejä suuremmassa roolissa, mutta mainitut Akvitanian viinit puolestaan ovat maailmankuuluja – ovathan alueen Bourdeaux-viinit jo vuosisatoja (muun muassa monien historiallisten salajuonien, avioliittojen ja sotien myötä) olleet eräänlainen mittatikku viinien maailmassa. Ei siis ihme, että ne sarjakuvassakin mainitaan. Euroopassa viineillä ja viiniopilla – enologialla – on vankka kulttuurinen asema, mutta miten viineihin on Suomessa suhtauduttu kautta aikain, kun alkoholikulttuuri on täällä ollut ennemminkin samansuuntainen kuin pienessä gallialaisessa kylässä?