Inklusiivisen ilmapiirin toteutuminen monikansallisissa virtuaalitiimeissä - Anttila, Annika (My University, 2024)
Globalisaation ja pandemian myötä etätyöskentelystä on tullut uusi normaali. Siksi yhä useamman organisaation työvoima on monimuotoistunut. Toimivaan tiimityöskentelyyn virtuaalitiimeissä tarvitaan luottamusta, hyvää johtamista, tehokasta kommunikaatiota ja inklusiivista ilmapiiriä, jossa kaikkia tiimin jäseniä arvostetaan yksilöinä. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin, miten inklusiivinen ilmapiiri toteutuu monikansallisissa virtuaalitiimeissä. Tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä aiheesta tiimin jäsenten kokemusten kautta. Lisäksi tarkasteltiin millaisia haasteita inklusiivisen ilmapiirin toteutuminen monikansallisissa virtuaalitiimeissä kohtaa. Tutkimusten tulosten perusteella monikansallisten virtuaalitiimien jäsenet kokivat, että inklusiivinen ilmapiiri toteutuu tiimeissä kohtalaisen hyvin, vaikka sen taso ja käytännöt vaihtelivat. Keskeisiä inklusiivista ilmapiiriä tukevia löydöksiä olivat laaja autonomia, hyvät vaikuttamismahdollisuudet ja osallistaminen päätöksentekoon. Inklusiivisen ilmapiirin toteutumisen haasteiksi sen sijaan nimettiin ongelmat kommunikaatiossa, kuten heikko viestintä ja kielivaikeudet sekä virheistä puhuminen, mikä viittaa siihen, että tiimien ilmapiiri ei ole niin inklusiivinen kuin se voisi olla. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että inklusiivinen ilmapiiri toteutuu suhteellisen hyvin monikansallisissa virtuaalitiimeissä, vaikka se kohtaa joitakin haasteita. Hyvällä johtamisella, tehokkaalla kommunikaatiolla ja jokaisen tiimin jäsenen arvostamisella voidaan luoda parempaa inklusiivista ilmapiiriä. Tämä tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa siitä, miten virtuaalitiimien jäsenet kokevat inklusiivisen ilmapiirin ja mitkä tekijät vaikuttavat sen toteutumiseen.
Keywords: inklusiivinen ilmapiiri, inklusiivinen johtaminen, inkluusio, virtuaalitiimi, psykologinen turvallisuus, luottamus