Henkilökohtaisten avustajien työn merkityksellisyyden kokemusten vaikutukset työpaikan veto- ja pitovoimaan kotimaisessa ikääntyneiden hoivayrityksessä - Mella, Anni (My University, 2026)
Tutkielmani käsittelee henkilökohtaisten avustajien kokemaa työn merkityksellisyyttä, ja sen vaikutusta ikääntyneiden hoiva-alan yrityksen veto- ja pitovoimaan. Tämän ohella tutkimuksessa selvitettiin, miten johtamisen kehittämisellä voidaan vaikuttaa suotuisasti yrityksen houkuttelevuuteen ja sen myötä työntekijöiden pitovoimaan. Tutkimus on tapaustutkimus (Case study), joka toteutettiin ikääntyneiden apuun ja hoivaan keskittyvän kohdeyrityksen sisällä. Keräsin tutkimuksen aineiston yrityksen henkilöstölle suunnatun verkkokyselyn (n=140) sekä yksilöhaastattelujen (n=9) avulla. Tutkimuksen viitekehyksenä toimii organisaatiositoutumisen ulottuvuudet, erityisesti psykologinen tarpeentyydytys, merkityksellisyyden kokemus ja työhyvinvointi. Tutkimusmenetelmänä on monimenetelmätutkimus, jossa yhdistin sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Tämän avulla kokonaisuudesta voi luoda laaja-alaisemman ja syvemmän kuvan verraten vain yhden menetelmän tuottamaan tietoon. Analysoin kyselylomakkeen aineiston eksploratiivista faktorianalyysiä ja lineaarista regressioanalyysia hyödyntäen. Haastteluaineiston analysoin teorialähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimukseni perusteella voidaan todeta, että työntekijöiden motivaatio on pääsääntöisesti sisäisistä motivaatiotekijöistä lähtöistä sekä asiakkaiden tyytyväisyyteen palautuvaa. Näin ollen ulkoisiin motivaatiotekijöihin panostamisen sijasta tulisi keskittyä työn rakenteiden ja raamien kehittämiseen. Jos pohja on kunnossa, ulkoiset motivaattorit ovat mukava lisä. Jos ei, ulkoisiin motivaattoreihin panostus ei palaudu yritykselle takaisin sitoutuneemmilla työntekijöillä. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää ikääntyneiden kotihoidossa työskentelevän henkilöstön johtamisen ja organisaatioiden toimintatapojen suunnittelussa ja kehittämisessä.
Keywords: merkityksellisyys; sitoutuminen; työhyvinvointi; työmotivaatio; johtamisen kehittäminen; veto- ja pitovoima