Exemplumit ja eksemplaarisuus Sallustiuksella - Huitula, Iida (My University, 2020)
Tässä tutkielmassa käsittelen Sallustiuksen tuotannossaan käyttämiä exemplumeja sekä hänen teoksissaan esiintyviä ajatuksia eksemplaarisuudesta. Käsittelen ensin johdannossa exemplumeja yleisesti retorisena keinona, termiin liittyvää monitulkintaisuutta ja eksemplaarisuutta kulttuurillisena ilmiönä. Näiden perusteella luon exemplumin määritelmän. Tämän jälkeen siirryn analyysissä käsittelemään Sallustiuksen tuotantoa exemplumien näkökulmasta: tunnistan kaikki exemplumien käyttökerrat, käsittelen tapausten eksemplaarisuutta ja analysoin niiden sisältöä ja merkitystä sekä vaikutusta teosten tulkintaan. Käsittelen analyysissä myös Sallustiuksen ja hänen henkilöhahmojensa esittämiä kommentteja exemplumeista tai eksemplaarisuudesta. Lopputuloksena esitän yhteenvedon Sallustiuksen exemplumien käytöstä ja eksemplaarisuuden asemasta hänen tuotannossaan. Sallustiuksen exemplumien ja eksemplaarisuuden käsittely toisaalta syventää ymmärrystä niistä ilmiönä, toisaalta tarjoaa uudenlaisen näkökulman hänen tuotantonsa tulkintaan. Exemplumien kautta Sallustius syventää tasavallan loppuvaiheen myllerryksen moraalisten ja poliittisten ongelmien käsittelyään ja esittelee menneiden aikojen hyveellisyyden väärinkäytön luomaa uhkaa.
Keywords: exemplum, Sallustius, retoriikka, latinan kieli, historiankirjoitus, antiikintutkimus