Kilpailun vaikutus luottoluokituksien tarkkuuteen - Sadeharju, Sofia (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Asuntolainajohdannaisien liian korkeat luokitukset myötävaikuttivat globaalin finanssikriisin syntyyn. Tällä hetkellä luottoluokitusmarkkinat ovat hyvin keskittyneet kolmen suurimman yhdysvaltalaisen yhtiön hallitessa markkinoita. Niiden antamien luokitusten vaikutukset ulottuvat pitkälle kaikkiin teollisuusmaihin. Tämän tutkimuksen päätutkimuskysymys on, parantaako kilpailun lisääminen luottoluokitusmarkkinoilla luokituksien tarkkuutta. Kysymys siitä, tulisiko sääntelijöiden kannustaa markkinoille lisää kilpailua vai tukea keskittynyttä markkinarakennetta, on perustavanlaatuinen ennaltaehkäistäessä seuraavia finanssikriisejä. Pro gradu-tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Alan kirjallisuudessa korostuvat kaksi näkökulmaa kilpailun vaikutuksista luokituksiin. Yhden näkemyksen mukaan kilpailu lisää eturistiriitoja luottoluokitusmarkkinoilla, mikä heikentää luokitusten laatua. Toisen näkökulman mukaan kilpailu kannustaa yhtiöitä panostamaan mainepääomaan, mikä parantaisi luokituksia. Kokoavaa tutkimusta kilpailun vaikutuksista on suhteellisen vähän ja tutkimus pyrkii täyttämään tätä tutkimusaukkoa. Suotuisien markkinaolosuhteiden vallitessa kilpailu ja vapaa markkinoille pääsy todennäköisesti edesauttavat tarkkoja luokituksia. Tämä edellyttää, että eturistiriitojen ongelmat ratkaistaan, markkinoilla vallitsee riittävästi informaatiota luokitusten laadusta ja määräytymisperusteista, eikä rahoituslaitoksilla ole laillista velvoitetta tukeutua vain tiettyjen luottoluokitusyhtiöiden luokituksiin. Lisäksi oikeanlaisella sääntelyllä voidaan tukea toimivaa kilpailua alalla. Sääntelyn tarve korostuu erityisesti monimutkaisten tuotteiden kohdalla.