TODENNÄKÖISYYSARVIOIDEN HYÖDYNTÄMINEN URHEILUVEDONLYÖNNISSÄ - Juhola, Joonas (My University, 2023)
Vedonlyöntimarkkinat koostuvat vedonvälittäjistä ja vedonlyöjistä. Nämä markkinat kasvavat jatkuvasti. Vedonlyöntimarkkinoilla on tilaa ammattimaiselle toiminnalle, sillä vedonvälittäjän markkinoille luoma tuote, kertoimet, ovat ihmisperäisiä lukumääräisiä ennusteita tulevasta tapahtumasta. Tämä mahdollistaa, että vedonlyöjä voi saavuttaa odotusarvoisen etuaseman vedonvälittäjään nähden ennustamalla paremmin tulevan tapahtuman kulkua, saamalla enemmän ja nopeammin informaatiota tapahtumasta tai hyödyntämällä vedonvälittäjän varsin inhimillisiä virhearvioita. Toistamalla odotusarvoisesti tuottavien vetojen panostamista, vedonlyöjän on mahdollista saavuttaa odotusarvoisesti jatkuvasti tuottavaa pelikassan kasvua. Tuottojen määrä riippuu tällaisessa tilanteessa enää itse määritettävästä pelikassan koosta ja vedonvälittäjän panosrajoituksista, jotka rajaavat isolla pelikassalla pelaavan vedonlyöjän panoskokoja. Tämän tutkielman tarkoituksena on avata vedonlyönnin maailmaa alasta tietämättömille, sekä pureutua kohteen todennäköisyysarvioiden ja siten ammattimaisen vedonlyöntipäätöksen luontiin matemaattiselta näkökulmalta. Käydään läpi keinoja, jotka johtavat edellä esiteltyyn odotetusti voittavaan ammattimaiseen vedonlyöntistrategiaan. Lisäksi pohditaan, mitä keinoja ammattimainen vedonlyöjä pystyy hyödyntämään tavoitellessaan jatkuvaa pelikassan kasvua kovin kilpaillulla ja jatkuvasti kehittyvällä vedonlyöntimarkkinalla. Tutkielman tavoite on selventää lukijalle todennäköisyysarvioiden luonnin vaiheita ja tarjota lähtökohtia voittavan vedonlyöntipäätöksen löytämisessä. Empiirisessä osuudessa havainnollistetaan tutkittavien eri strategioilla luotujen vedonlyöntipäätösten vaikutusta pelikassan kasvuun.
Keywords: Asiasanat: jalkapallo, vedonlyönti, peliteoria, todennäköisyysarvion luonti, Poisson-jakauma, Kellyn kaava, voittava strategia.