”Kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen, lapset lähetettiin turvaan länteen. Nuoret miehet riensivät itärajalle torjumaan vihollisen hyökkäystä” : Kymen Sanomien maahanmuuttokeskustelu ja uutisointi vuoden 2015 pakolaiskriisistä - Rahkola, Miikkael (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan miten vuoden 2015 pakolaiskriisi näkyi Kymen Sanomien uutisoinnissa sekä lukijoiden asenteissa. Tutkielmassa on käytetty Helsingin kansalliskirjastolta lainattuja Kymen Sanomia vuodelta 2015, jotka on luettu mikrofilmeiltä. Kymen Sanomien ohella tutkielmassa on käytetty tutkimuskirjallisuutta, jonka avulla on pyritty havainnollistamaan pakolaisuuden historiaa Suomessa sekä pakolaisuuden esiintymistä mediassa, jotta lukija pystyisi paremmin ymmärtämään historiallisen kontekstin vaikutuksen vuoden 2015 pakolaiskriisin tulkintaan. Laadullisen sisällönanalyysin avulla tässä työssä ollaan jäsennelty aineistoa ja analysoitu vuoden 2015 pakolaiskriisin näkymistä Kymen Sanomissa ajalta 01.07.2015 – 31.12.2015. Aineistossa on käytetty Kymen Sanomien uutisartikkeleita, mielipidekirjoituksia sekä tekstiviestipalstan kirjoituksia. Tutkimuksen pääpaino on Kymen Sanomien kotimaan uutisissa, mutta myös Helsingin Sanomilta lainattuja uutisia on käsitelty, mikäli ne ovat käsitelleet pakolaiskriisiä Kymenlaakson alueella. Käsiteltyjä kirjoituksia Kymen Sanomissa on yhteensä 171, joista mielipidetekstejä on 115. Pakolaiskriisiin liittyviä tekstiviestejä tutkittavalta ajanjaksolta on yhteensä 349. Kymen Sanomien uutisointi näyttäytyi melko neutraalina pakolaiskriisin suhteen. Pakolaiskriisistä pyrittiin tiedottamaan lukijoita varsin kattavasti, vastaanottokeskuksia perustettiin sekä pyrittiin löytämään paras ratkaisu heidän kotouttamiseensa. Vaikka uutiset olivatkin pääosin neutraaleja, niillä pyrittiin usein luomaan positiivista kuvaa turvapaikanhakijoista sekä vähentämään ennakkoluuloja heitä kohtaan. Uutisointi pakolaiskriisistä kulminoitui selkästi Kotkan alueelle, joka lopulta vastasikin pääosin Etelä-Kymenlaakson alueen turvapaikanhakijoista. Lukijoiden asenteet olivat alkusyksystä selkeästi turvapaikanhakijoiden auttamista vastaan, mutta loppuvuotta kohti asenteet lievenivät selkästi.
Keywords: pakolaiskriisi, pakolainen, turvapaikanhakija, Kymen Sanomat, Kymenlaakso