Kuninkaan ja herttuan pöydässä : 1200- ja 1300-lukujen ruokaa, juomaa ja juhlia Eerikinkronikassa - Uppman, Immo (My University, 2026)
Tämä tutkielma tarkastelee 1200–1300-lukujen pohjoiseurooppalaista ruoka-, juoma- ja juh-lakulttuuria Eerikinkronikan kuvausten kautta kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta. Tut-kimuksen kohteena ovat erityisesti se, miten ruokaa, juomaa ja juhlia kuvataan sekä millai-sia merkityksiä näillä kuvauksilla on osana kronikan kerrontaa. Menetelminä käytetään kva-litatiivista lähilukua ja lähdekritiikkiä, joiden avulla analysoidaan sekä tekstissä esitettyjä että implisiittisiä merkityksiä. Tutkimus osoittaa, että ruoan ja juoman kuvaukset ovat kronikassa usein yleisluonteisia, mutta toistuvia ja merkityksellisiä. Erityisesti liha ja alkoholijuomat korostuvat ylhäisön runsauden, vaurauden ja sosiaalisen aseman symboleina. Juhlat ja pidot toimivat keskeisinä sosiaalisen vuorovaikutuksen areenoina, joissa rakennetaan ja vahvistetaan valtasuhteita, liittolaisuuksia ja hierarkioita. Ruoka ja juoma eivät siis ole pelkkiä taustaelementtejä, vaan aktiivisia kerronnallisia keinoja, joiden avulla kronikan kirjoittaja välittää käsityksiä ihan-teellisesta hallitsijuudesta, yhteiskuntajärjestyksestä ja eliittikulttuurista. Tutkimus päätyy siihen, että Eerikinkronikan ruokaan, juomaan ja juhliin liittyvät kuvaukset osallistuvat keskeisesti vallan legitimointiin ja identiteetin rakentamiseen. Ne tukevat kro-nikan propagandistista luonnetta esittämällä kuvattavan aikakauden runsaana ja järjestynee-nä sekä korostamalla hallitsevan eliitin asemaa ja arvoja.
Keywords: Ruokakulttuuri; Eerikinkronikka