Pockelsin ilmiö - Minkkinen, Aapo (My University, 2026)
Tutkielmassa tarkastellaan sähköoptisen Pockelsin ilmiön historiaa, keskeisiä ominaisuuksia, teoreettista taustaa sekä sovelluksia. Pockelsin ilmiössä materiaalin taitekerroin muuttuu ulkoisen sähkökentän vaikutuksesta. Ilmiö esiintyy vain epäsentrosymmetrisissä kiteissä ja kuuluu epälineaarisen optiikan piiriin. Teoriaosuudessa käsitellään ilmiön fysikaalista selitystä materiaalin polarisaation kautta sekä käydään läpi ilmiön matematiikkaa. Keskeisiä Pockelsin ilmiön sovelluksia ovat erityisesti Pockels-kennot ja elektro-optiset modulaattorit, joita hyödynnetään laajasti laserfysiikassa. Näiden avulla voidaan hallita valon vaihetta, polarisaatiota ja intensiteettiä sekä tuottaa lyhyitä ja voimakkaita valopulsseja esimerkiksi optisen kytkennän, kuten Q-kytkennän avulla. Pockelsin ilmiötä hyödynnetään modernissa fotoniikassa ja sillä on merkittävä rooli optisessa signaalinkäsittelyssä ja laserteknologiassa. Tulevaisuudessa ilmiön merkitys voi kasvaa uusien materiaalien ja sovellusten myötä.
Keywords: Pockelsin ilmiö; lineaarinen elektro-optinen ilmiö; elektro-optinen ilmiö; sähköoptinen ilmiö