Kokonaan osakkeina maksettu työvastike – Missä kulkee työntekijän ja yrittäjän raja? - Hagnäs, Solveig (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tässä oikeusdogmaattisessa tutkimuksessa käsitellään työsopimuslain 1:1 §:n mukaisten työsuhteen tunnusmerkkien täyttymistä sopimuksessa, jossa työ on sovittu korvattavaksi osakkeiden muodossa. Tutkielman tutkimuskysymyksessä arvioidaan työsuhteen tunnusmerkkien täyttymistä tilanteessa, jossa työn suorittaja saa työvastikkeenaan yhtiön osakkeita. Tutkimuksen pääpaino on erityisesti vastikkeellisuustunnusmerkin sekä työntekemistunnusmerkin toteutumisessa. Osakkeina maksettu vastike on erityisesti startup-yrityksille ominainen keino hankkia työntekijöitä ja asiantuntijoita ilman työntekijän palkkaamiseen liittyviä kuluja. Tässä tutkielmassa käydään läpi sitä, miten tällaisen oikeussuhteen oikeudellista luonnetta tulee arvioida työoikeuden näkökulmasta. Tutkielmassa tarkastellaan rajanvetoa työntekijän ja yrittäjän välillä. Oikeustieteilijöiden keskuudessa on erimielisyyttä vastikkeen suuruuden merkityksestä suhteessa vastikkeellisuustunnusmerkin toteutumiseen. Tutkielmassa käytetään esimerkkejä tapauksista, joissa vastikkeen suuruudella ei ole katsottu olevan merkitystä vastikkeellisuustunnusmerkin täyttymiseksi. Toisaalta toiset oikeustieteilijät katsovat ettei nimellisenä tai näennäisen arvoisena maksettu vastike täytä vastikkeellisuustunnusmerkin edellytyksiä. Työntekemistunnusmerkin toteutuminen on toinen tämän tutkielman kiinnostuksen kohde. Työntekemistunnusmerkki täyttyy, kun työtä tehdään työnantajan lukuun eikä henkilön oman lukuun. Mikäli työn suorittajasta tulee osakkeenomistaja, on mahdollista että hänen ja yhtiön taloudelliset intressit ja varallisuuspiirit yhteneväistyvät, jolloin voidaan katsoa että työn suorittaja tekee työtä omaan lukuunsa. Direktiotunnusmerkin, eli työn ohjausta ja valvontaa koskevan tunnusmerkin, täyttyminen katsotaan työsuhteen määrittelyn kannalta ratkaisevaksi. Mikäli henkilöllä ei ole määräävää asiaa yhtiössä, direktiotunnusmerkki ei täyty. Tällöin tapa jolla ns. normaaliosakkaiden ja työntekijäosakkaiden välinen työ- ja vastuujako toteutuu voi olla ratkaisevaa toteutuvatko työsuhteen tunnusmerkkien toteutumisen arvioinnissa. Jos katsotaan että kyseessä on työsuhteessa tehty työ, sopimukseen tulee soveltaa pakottavaa työlainsäädäntöä.