Syanoremediaatio : syanobakteerit raskasmetallien kierrätyksessä - Peurala, Tiila (My University, 2024)
Syanoremediaatio on menetelmä, jossa syanobakteereja hyödynnetään raskasmetallien poistamiseen saastuneista ympäristöistä, kuten jätevesistä ja teollisuuden saastuttamilta alueilta. Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella syanobakteerien käyttöä raskasmetallien kerääjinä sekä tutkia mahdollisuuksia hyödyntää kerättyjä raskasmetalleja uudelleen nanoteknologian sovelluksissa, edistäen samalla kiertotaloutta. Tutkielma käsittelee syanobakteerien ominaisuuksia ja sitä, miksi ne sitovat tehokkaasti metallikationiineja. Tutkielmassa käydään läpi raskasmetallien sitomisen mekanismeja, metallinanopartikkeleiden synteesiä sekä metallien jatkokäyttöä. Syanobakteerit ovat tehokkaita raskasmetallien poistajia, sillä niiden soluseinän negatiivisesti varautuneet ryhmät ja eksopolysakkaridit sitovat metalli-ioneja. Tämä toiminta perustuu biosorptioon ja bioakkumulaatioon. Lisäksi syanobakteerit kestävät äärimmäisiä ympäristöolosuhteita, mikä tekee niistä joustavan ja kestävän vaihtoehdon puhdistusprosesseihin. Syanoremediaatiolla kerätyt raskasmetallit voidaan hyödyntää metallinanopartikkeleiden sovelluksissa, mikä tukee kiertotaloutta. Lääketieteessä metallinanopartikkeleita voidaan hyödyntää esimerkiksi antimikrobisina aineina ja syövän torjunnassa. Ympäristönsuojelussa metallinanopartikkelit soveltuvat saasteiden, kuten haitallisten väriaineiden puhdistukseen sekä jätevesien käsittelyyn. Teollisuudessa niitä voidaan käyttää katalyytteinä sekä antibakteerisissa ja ultraviolettisäteilyä kestävissä materiaaleissa. Bioteknologian alalla metallinanopartikkelit ovat hyödyllisiä muun muassa biosensoreissa, diagnostiikassa ja antimikrobisina pinnoitteina. Syanoremediaation soveltaminen on kuitenkin vielä tutkimus- ja kehitysvaiheessa, eikä menetelmää ole laajamittaisesti otettu käyttöön teollisessa mittakaavassa. Syanoremediaatio edistää sekä ympäristön että talouden kestävyyttä, ja vähentää raskasmetallien haitallisia vaikutuksia ekosysteemeissä. Menetelmän tulevaisuudennäkymät ovat lupaavat, ja tutkimus- ja kehitystyö voivat edelleen parantaa sen tehokkuutta sekä sovellettavuutta.
Keywords: syanoremediaatio, syanobakteerit, raskasmetallit, eksopolysakkaridit, biosorptio, bioakkumulaatio, metallinanopartikkelit, nanoteknologia, kiertotalous