Myöhäisvaiheen iskemia aneurysmaattisen lukinkalvonalaisen verenvuodon sairastaneilla potilailla Tyksin erityisvastuualueella aikavälillä 6/2017 – 6/2018 - Solehmainen, Annika (My University, 2023)
Spontaani lukinkalvonalainen verenvuoto (SAV) on neurokirurginen hätätilanne, joka 80 % tapauksista johtuu aivovaltimoihin kehittyneen aneurysman puhkeamisesta. Se on siihen sairastuneille potilaille merkittävä kuolleisuuden sekä toimintakyvyn menetyksen aiheuttaja. Jopa 40 % aneurysmaattisista SAV (aSAV) -potilaista menehtyy. SAV:n alkuvaihetta komplisoi uhka varhaiselle aivovauriolle ja myöhäisvaiheen iskemialle. Vuodon jälkeisten 72 tunnin aikana aivoihin kohdistuu varhainen aivovaurion (EBI) riski, ja 72 tunnin jälkeen aina 14 vuorokauteen saakka potilas voi saada myöhäisvaiheen iskemian (DCI), joka ilmenee neurologisen tilan huononemisena ja voi lopulta johtaa aivoinfarktiin. DCI:n on aiemmin ajateltu johtuvan vasospasmista, eli suurempien aivovaltimoiden supistumisesta. Nykyisin patofysiologian ajatellaan olevan monimutkaisempi, ja tutkimuksissa myös varhainen aivovaurio on yhdistetty DCI:hin. Tämän tutkimuksen tarkoitus on kartoittaa retrospektiivisesti kuinka monella Turun yliopistollisen keskussairaalassa (Tyks) hoidetulla SAV-potilaalla on mahdollista todeta myöhäisvaiheen iskemia kirjallisuudessa sovittujen kriteerien perusteella. Lisäksi tutkimus tarkastelee näiden potilaiden myöhäisvaiheen iskemian yhteyttä varhaiseen aivovaurioon, vasospasmiin ja kuolleisuuteen. Tutkimuksen aineisto kerättiin Tyksin sähköisestä potilastietojärjestelmästä, ja mukaan otettiin kaikki potilaat, jotka kesäkuiden 2017 ja 2018 välillä olivat sairastaneet aneurysmaattisen SAV:n ja jotka hoidettiin kokonaisuudessaan Tyksin erityisvastuualueella. Tutkimuksessa todettiin myöhäisvaiheen iskemia 61,2 %:lla niistä potilaista, joilla sitä oli mahdollista tutkia. Radiologinen vasospasmi todettiin 40 %:lla potilaista, joilla sitä voitiin tutkia. Tutkimuksen tekemisen ajankohtana 44,6 % potilaista oli kuollut. Merkitsevää yhteyttä DCI:llä varhaiseen aivovaurioon, vasospasmiin tai kuolleisuuteen ei voitu todeta. Varhaisen aivovaurion ja kuolleisuuden välillä oli tilastollisesti merkittävä yhteys.
Keywords: aneurysmaattinen lukinkalvonalainen verenvuoto, myöhäisvaiheen iskemia, varhainen aivovaurio, vasospasmi