Kolmogorovin ja Smirnovin testi - Ikonen, Inka (My University, 2024)
Tämä tutkielma käsittelee Kolmogorovin ja Smirnovin testiä, joka on tilastollinen testi. Testin avulla pystytään selvittämään, onko aineisto tietystä jakaumasta. Tässä tutkielmassa keskitytään käyttämään Kolmogorovin ja Smirnovin testiä normaalisuustestinä, jollaisena sitä pystytään myös hyödyntämään. Testistä esitellään yhden sekä kahden otoksen testi. Tutkielmassa käydään läpi myös Lillieforsin testi, joka on muunnelma Kolmogorovin ja Smirnovin testistä. Tutkielmassa käydään aluksi läpi yleisiä käsitteitä, joita tarvitaan normaalisuustestiä tehdessä. Seuraavaksi esitellään normaalijakauma ja miten normaalisuutta pystytään tutkimaan visuaalisesti. Tämän jälkeen esitellään normaalisuuden testaaminen normaalisuustesteillä yleisesti. Näiden jälkeen päästään itse Kolmogorovin ja Smirnovin testiin sekä Lillieforsin testiin, jotka esitellään keksittyjen esimerkkien kanssa. Lopuksi tehdään myös esimerkki oikealla aineistolla.
Keywords: normaalisuus, normaalisuustesti, Kolmogorovin ja Smirnovin testi, Lillieforsin testi