Sotaa ja kaaosta, mutta myös tyyntä : Suomen Lähetysseuran lähetit 1930-luvun Kiinassa - Lehto, Aku (My University, 2025)
Tämän tutkielman aiheena on Suomen Lähetysseuran lähetit sekä heidän kokemansa ja näkemänsä 1930-luvun Kiinassa toimintansa yhteydessä. Tutkielma keskittyy lähettien toimintaan ja näkemyksiin vuosina 1930–1940 ja käyttää lähteenään lähettien kirjoittamia, Suomen Lähetyssanomissa julkaistuja kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä. Suomalaislähetit toimivat alati muuttuvassa Kiinan ympäristössä aikana, missä rauha tuntui olevan häilyvää ja helposti särkyvää. Varsinkin kommunistit ja erilaiset rosvojoukot olivat jatkuvana huolenaiheena 1930-luvun alusta vuoteen 1930-luvun puoliväliin asti. Japanin hyökkäys Kiinaan vuonna 1937 pakotti niin kiinalaiset kuin suomalaisetkin uuden äärelle, kun sota saapui lähelle ja muutti monen elämän, kun yhteydet ulkomaailmaan heikkenivät. Tutkielman kannalta tärkeimpiä tutkimusmetodeja ovat olleet kontekstualisointi ja taustoittaminen. Myös kokemusten tutkimus ja mikrohistoria ovat olleet osana tutkimusprosessia. Tutkielma osoittaa, että lähettien elämä Kiinassa piti sisällään monenlaisia kohtaamisia paikallisten kanssa, sisäisistä ja ulkoisista haasteista huolimatta. Lähetit toimivat haastavissa olosuhteissa, missä tulevaisuudesta ei aina ollut tietoa. Vaikka Lähetysseuran toiminta ei koskaan palannut 1920-luvun alun huippuvuosien tasolle, pysyi seuran toiminta käytännössä vakaana vaikeista olosuhteista huolimatta. Lähetit elivät ja toimivat kiinalaisten kanssa jokapäiväisessä elämässä ja välittivät lukijoilleen Suomeen tietoa kaukaisen maan tapahtumista sekä tekemästään työstä Lähetyssanomien kautta.
Keywords: Lähetystyö, Suomen Lähetysseura, Suomen Lähetyssanomat, Kiina, kokemukset, näkemykset, toinen Kiinan-Japanin sota