Kuolemanjälkeiset neuropatologiset tutkimukset Suomessa - Myllykangas, Liisa; Oura, Petteri; Sajantila, Antti; Kaasinen, Valtteri (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Neuropatologinen tutkimus on neuropatologin suorittama kuolemanjälkeinen kudostutkimus, jonka tarkoituksena on diagnosoida keskushermoston sairauksia ja vammoja sekä ymmärtää niiden syitä. Se on edelleen monien neurologisten sairauksien ja aivovammojen diagnostiikan kultainen standardi. Käsittelemme lääketieteelliseen ja oikeuslääketieteelliseen kuolemansyyselvitykseen liittyviä neuropatologisia tutkimuksia sekä niiden kliinistä merkitystä ja alan tulevaisuuden näkymiä. Vaikka ruumiinavausten kokonaismäärä on viime vuosikymmeninä vähentynyt Suomessa ja maailmanlaajuisesti, uudentyyppiset tutkimusmenetelmät ja aivopankkitoiminta ovat avanneet uusia mahdollisuuksia kuolemanjälkeisten aivonäytteiden hyödyntämiseen tutkimuksessa ja diagnostiikassa. Suomen neurotieteen tutkimuksen, neurologisten sairauksien diagnostiikan ja oikeuslääketieteellisten tutkimusten korkean tason takaamiseksi on tärkeää, että neuropatologisten post mortem -tutkimusten kehittämiseen ja alan koulutukseen edelleen panostetaan.