VIRTSAKATETRIHOIDON JA SIIHEN LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN KUVAAMINEN ANNOTOIDUN TEKSTIN AVULLA - Telen, Kirsi (My University, 2020)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata potilastietojärjestelmän potilasasiakirjateksteistä annotoinnin avulla saatua virtsakatetrihoitoon sekä virtsakatetri-infektioihin liittyvää tietoa. Lisäksi tarkastella virtsakatetriin liittyvien infektioiden riskitekijöitä ja infektioita selittäviä tekijöitä potilasasiakirjateksteistä. Tutkimus oli osa IKITIK-tutkimusryhmän tutkimushanketta, jossa tavoitteena on kehittää tekstinlouhinnan menetelmiä, joita voidaan hyödyntää terveydenhuollon kliinisessä päätöksenteossa. Tässä tutkimuksessa haluttiin lisäksi selvittää, mitä sellaista tietoa tunnistetaan virtsakatetrihoitoon sekä virtsakatetri-infektioihin liittyen, jota voidaan hyödyntää tekstinlouhinnan menetelmien kehittämisessä. Tämä tutkimus oli retrospektiivinen. Tutkimusaineisto koostuu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sähköisistä potilasasiakirjoista. Tutkimuksen otoksena oli 829 potilasasiakirjasivut. Tutkimus toteutettiin deduktiivisella sisällönanalyysilla, jota jatkettiin abduktiivisella päättelyllä ryhmittelemällä annotoidut analyysiyksiköt riskiluokituksen mukaisesti. Deduktiivinen sisällönanalyysi perustui kirjallisuuden perusteella koottuun analyysirunkoon. Sisällönanalyysia syvennettiin vielä lopuksi induktiivisella päättelyllä, jossa analysoidut analysointiyksiköt ryhmiteltiin alakategorioihin. Potilasasiakirjateksteistä tunnistettiin yhteensä 1362 sanaa, sanayhdistelmää, lauseen osaa tai lauseen sisältämää asiakokonaisuutta, jotka vastasivat tutkimuskysymyksiin. Potilasasiakirjateksteistä tunnistettiin virtsakatetrihoitoon liittyviä kirjauksia yhteensä 55% (n=748) ja virtsakatetri-infektioon liittyen 45% (n=614). Tutkielman tulosten mukaan virtsakatetrihoitoon sekä virtsakatetri-infektioihin liittyvä kirjaaminen on osin puutteellista. Virtsakatetrihoidon tarvetta ei arvioida kirjausten perusteella. Virtsakatetrihoitoon liittyvät infektiot kirjataan virtsatieinfektioiksi. Tutkimuksessa saatiin kuvattua annotoinnin avulla lisäksi sanakirja tekstinlouhintaa varten. Tutkimusten tulosten perustella jatkotutkimus olisi hyvä kohdistaa erilaisiin automatisoitujen menetelmien kehittämiseen. Näiden avulla voidaan tukea hoitotyössä tehtävää päätöksenteko sekä infektioiden seurantaa. Lisäksi pidetään mahdollisena hyödyntää tutkimuksessa tuotettua tietoa kestokatetrihoidon riskinarviointijärjestelmän kehittämisessä. Hoitotyössä katetrihoidon päivittäisen tarpeen ja riskinarviointiin kuluu aikaa, joka voitaisiin paremmin kohdentaa muualle hoitotyöhön.

The purpose of the study was to describe information obtained from annotated electronic patient records texts related to urinary catheter care and urinary catheter infections. In addition, the goal was to review the risk factors for urinary catheter infections and the factors explaining infections in the patient records. The study was part of an IKITIK research project aimed at developing text mining methods that could be used in clinical decision-making in healthcare. In addition, this study sought to find information on urinary catheter care and urinary catheter infections that could be used to further develop text mining methods. This study was a retrospective study consisting of electronic patient records of the Southwest Finland Hospital District. The study included 829 patients' record texts. The study was conducted by deductive content analysis, which was continued by abductive reasoning, grouping the annotated analysis units by the relevant risk classification. Deductive content analysis was based on a literary analysis frame. Finally, content analysis was deepened by inductive reasoning, in which the analyzed units were grouped into subcategories. In this study a total of 1362 words, word combinations, parts of phrases or sets of phrases contained in the text of the documents were found, which answered the research questions. A total of 55% (n = 748) of urinary catheter care and 45% (n = 614) of urinary catheter-related infections were identified in the study. According to the results of the study, the recording of urinary catheter care and urinary catheter infections is partially deficient. The need for urinary catheter care is not evaluated based on patient records. Urinary catheter-related infections are documented as urinary tract infections. The study also provided an annotated dictionary for text mining. Based on the results of this study, further research should be targeted at developing various automated methods to support decision-making in nursing and the monitoring of infections. In addition, it is considered possible to utilize the information generated by the study in developing automated risk assessment system for urinary catheter care. In nursing, the daily need for risk assessment of catheter care takes time that could be better targeted elsewhere in nursing.
Keywords: virtsakatetri, virtsakatetrinhoito, virtsakatetri-infektio, sähköiset potilastietojärjestelmät