Ääri-islamilaisesta terrorismista äärioikeistolaisen terrorismin kasvuun : Terrorismiarvioiden muutos suojelupoliisin vuosikirjoissa 2000–2023 - Leikkonen, Otto-Pekka (My University, 2025)
Tämän tutkimuksen aiheena on terrorismiarvioiden muutos suojelupoliisin vuosikirjoissa. Tutkimuksen aineistona käytetään suojelupoliisin vuosikirjoja vuosilta 2000–2023 ja metodina sisällönanalyysiä. Tutkimuskysymys on seuraava: miten suojelupoliisin arvio terrorismista on muuttunut suojelupoliisin vuosikirjoissa 2000–2023? Teoreettisen viitekehyksen tutkimukselle muodostaa teoria terrorismin aalloista. Analyysiosiossa vuosikirjat käsitellään seuraavan jaottelun mukaisesti: vuosikirjat 2000–2010, vuosikirjat 2011–2018 ja vuosikirjat 2019–2023. Yleisellä tasolla vuosikirjojen 2000–2010 osalta keskeisimmäksi teemaksi nousee ääri-islamilainen terrorismi vuoden 2001 vuosikirjasta alkaen. Euroopan osalta vuosikirjoissa korostuu niin ikään ääri-islamilaisen terrorismin uhka vuoden 2001 vuosikirjasta eteenpäin. Suomen osalta painottuu uhan vähäisyys. Yleisellä tasolla vuosikirjojen 2011–2018 terrorismiarvioissa on nähtävillä ääri-islamilaisen suuntauksen uhan jatkuvuus. Euroopan osalta korostuu Syyria–Irak-konfliktin ja vierastaistelijoiden muodostama uhka sekä ääri-islamilainen suuntaus. Suomen osalta vuosikirjoissa painottuu ääri-islamilaisen terrorismin uhan selkeä nousu vuoden 2011 vuosikirjasta eteenpäin ja Syyria–Irak-konflikti vierastaistelijoineen vuoden 2012 vuosikirjasta lähtien. Yleisellä tasolla vuosien 2019–2023 vuosikirjoissa on nähtävissä yhtäältä ääri-islamilaisen terrorismin uhan jatkuvuus ja toisaalta äärioikeistolaisen terrorismin uhan nousu. Euroopan osalta vuosikirjoissa pannaan merkille ääri-islamilainen suuntaus. Suomen osalta vuosikirjoissa korostuu terrorismin kohonneen uhkatason jatkuminen sekä yksittäisten ääri-islamilaisten ja äärioikeistolaisten henkilöiden tai ryhmien uhan keskeisyys. Tutkimustulosten perusteella uskonnollisen terrorismin aalto on selkeästi nähtävissä kahdessa ensimmäisessä tarkastelujaksossa, eli vuosikirjojen 2000–2010 ja 2011–2018 tarkastelujaksoissa. Viimeisessä, vuosikirjojen 2019–2023 tarkastelujaksossa on puolestaan nähtävissä ääri-islamilaisen terrorismin uhan jatkumisen ohella äärioikeistolaisen terrorismin uhan nousu. Vuosikirjoissa tapahtunut muutos tukee esitettyä ajatusta äärioikeistolaisesta terrorismista seuraavana mahdollisena terrorismin aaltona. Se, tuleeko äärioikeistolainen terrorismi todellisuudessa voimistumaan ja muodostamaan uuden terrorismin aallon tulevaisuudessa, jää tosin nähtäväksi. Tutkimustulosten perusteella voidaan perusteltuna jatkotutkimusten aihepiirinä pitää äärioikeistolaista terrorismia yleisesti.
Keywords: terrorismi, suojelupoliisi, sisällönanalyysi