Yksinäisyyden ja arkisen pettymyksen vyyhdissä: sosiologinen näkökulma yliopisto-opiskelijoiden sosiaalisen pettymyksen kokemuksiin - Valo, Aleksi (My University, 2023)
Tämä tutkielma pyrkii selvittämään opiskelijoiden opiskeluaikaisen sosiaalisen pettymyksen syitä. Aihe on tärkeä, sillä yksinäisyys on kasvava yhteiskunnallinen ongelma. Tutkielman aihe on herät-tänyt keskustelua viimeisen viiden vuoden aikana kohtalaisen paljon, ja tämän tutkimuksen oma lisä yhteiskunnalliseen ja akateemiseen keskusteluun on kehystää yksinäisyys mahdollisimman laa-jasti, miksi tahansa sosiaalisen pettymyksen muodoksi. Tutkielmaan on hankittu kirjoituspyyntö-kutsuilla laajahko aineisto, jossa kaikenlaiset opiskelijat ovat saaneet kertoa omakohtaisista ko-kemuksistaan sosiaalisesta pettymyksestä. Tämä aineisto tulkitaan pääasiassa sosiologi Randall Collinsin interaktiorituaaliteorian avulla, muuta sosiologiaa unohtamatta. Tutkielmasta tuloksena oli, että arkisen keskinkertaisen sosiaalisen pettymyksen ja vakavan yksinäisyyden syyt eivät vai-kuta eroavan toisistaan ainakaan merkittävästi, ja tätä tietoa voi käyttää hyödyksi suunniteltaessa opiskelijoiden sosiaalista elämää.
Keywords: yksinäisyys, sosiaalinen pettymys, opiskelijaelämä, opiskelijat, ystävyys