Hammaspaikkojen korjaaminen - Osipow, Iida; Martin, Reeta (My University, 2023)
Tämän syventävän työn tarkoituksena on tehdä opetusvideot yhdistelmämuovi- ja amalgaamipaikkojen sekä keraamisen laminaatin korjaamisesta intraoraalisesti. Opetusvideot on suunnattu hammaslääketieteen opiskelijoille teoreettisen opetuksen tueksi. Opetusvideoiden tavoitteena on toimia opiskelijoille apuna ja esimerkkinä vanhan paikan korjauksen harjoittelussa. Opetusvideoiden pohjana on kirjallinen osuus, joka perustuu kansainvälisiin hammaslääketieteellisiin tutkimuksiin ja julkaisuihin. Kirjalliseen osuuteen on koottu ohjeet yhdistelmämuovi- ja amalgaamipaikkojen sekä keraamisten restauraatioiden korjaamisen työvaiheista, korjaustarpeen syistä ja korjausindikaatioista. Kirjallisen osion tavoitteena on esittää paikan tai kruunun korjaamisen vaiheet selkeästi ja helposti ymmärrettävästi. Syventävän opinnäytetyön tuloksena syntyi kaksi opetusvideota. Ensimmäinen video on nimeltään Amalgaami- ja muovipaikan korjaus ja sen kesto on 2min 49s. Toinen video on nimeltään Laminaatin korjaaminen (Empress CAD) ja se on kestoltaan 3min 6s. Opetusvideot kuvattiin helmikuussa 2023 Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen harjoitusluokka Simulassa. Opetusvideoilla toimenpiteet tehtiin frasaco-leukoihin. Opetusvideot editoitiin Adobe Acrobat Pro –ohjelmalla Turun yliopiston tietokoneella. Opetusvideot on luovutettu Turun yliopistolle opetuskäyttöön.
Keywords: Amalgaami, Hammaskeramia, Hammaspaikka, Keraaminen restauraatio, Korjaava hammashoito, Yhdistelmämuovi