Kasvainhypoksia - Auer, Kaneli (My University, 2025)
Kasvainhypoksia on yleinen ilmiö kiinteiden syöpäkasvainten mikroympäristössä ja sillä on laaja-alaisia vaikutuksia syövän biologisiin prosesseihin, aggressiivisuuteen sekä hoitoresistenssiin. Hypoksisen tilan synty on monimutkainen prosessi, joka saa alkunsa muun muassa kas-vaimen kiihtyneen kasvun seurauksena. Tämä johtaa hapen saannin rajoittumiseen ja solujen aineenvaihdunnallisiin muutoksiin. Kasvaimen hypoksinen mikroympäristö aktivoi useita solunsisäisiä signalointireittejä, joissa keskeisiä ovat HIF-transkriptiotekijät sekä PIM-kinaasit. Geenien ilmentymisten muutosten vaikutuksesta syöpäsolut kykenevät sopeutumaan vähähappiseen ympäristöön, mikä edistää niiden eloonjäämistä, proliferaatiota ja etäpesäkkeiden muodostusta. Hypoksian on havaittu olevan keskeinen tekijä syöpähoitojen resistenssissä etenkin säde- ja lääkehoidoissa. Lisäksi hypoksia vaikuttaa immuunivasteisiin ja voi heikentää myös immunoterapian tehoa. Syöpähoitojen kehittämiseksi on tärkeää ymmärtää syyt hypoksian taustalla sekä kehittää keinoja sen vaikutusten torjumiseksi. Tällaista hypoksian vaikutuksien estoon pyrkivää hypoksiamodifikaatiota ovat esimerkiksi HIF- ja PIM-estäjien käyttö. Myös kasvaimen hypoksiatilan määrittäminen erilaisin menetelmin, kuten kuvantamisella ja erilaisilla biomarkkerianalyyseillä, on tärkeää syöpähoidon suunnittelun kannalta.
Keywords: kasvainhypoksia, HIF-transkriptiotekijät, PIM-kinaasit, syöpähoito