Ohjelmistorobotiikan hyödyntäminen toimitusketjujen johtamisessa - Seitz, Markus (My University, 2025)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tarkastella, miten ohjelmistorobotiikka (Robotic Process Automation, RPA) voi tehostaa toimitusketjujen hallintaa. Tutkielmassa analysoidaan RPA:n toimintalogiikkaa, keskeisiä hyötyjä ja rajoitteita sekä sen soveltamista toimitusketjujen hallinnan keskeisissä osa-alueissa, kuten hankinnassa, varastonhallinnassa, tilausten käsittelyssä ja kuljetusten optimoinnissa. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan RPA:n roolia osana älykkäämpiä tulevaisuuden toimitusketjuautomaatioita, erityisesti sen yhdistämistä kehittyneisiin teknologioihin, kuten tekoälyyn (AI) ja esineiden internetiin (IoT). Tarkastelun kohteena on myös Intelligent Process Automation (IPA)-paradigma, joka laajentaa perinteisen RPA:n soveltuvuutta yhdistämällä siihen kognitiivisia kyvykkyyksiä ja reaaliaikaista tiedon käsittelyä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että RPA voi merkittävästi parantaa toimitusketjujen tehokkuutta, läpinäkyvyyttä ja prosessien nopeutta. Samalla korostuu, että RPA:n täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää huolellista prosessivalintaa, korkealaatuista dataa sekä onnistunutta muutosjohtamista. Tutkielma pyrkii vastaamaan seuraaviin tutkimuskysymyksiin: 1) Mitkä ovat RPA:n mahdollisuudet ja rajoitteet toimitusketjujen automaatiossa? 2) Mitä prosesseja toimitusketjun hallinnassa voidaan automatisoida RPA:n avulla?
Keywords: robotic process automation, tekoäly, toimitusketjujen johtaminen