Startup-yritykset talouden uudistajina : rahoitusvaihtoehdot ja pääomarakenteen määräytyminen - Ulmanen, Anette (My University, 2019)
Startup-yritykset ovat talouskasvun kannalta tärkeitä, sillä ne luovat korkean tuottavuuden työpaikkoja kasvaville aloille. Yritykset tarvitsevat oikeanlaista rahoitusta pystyäkseen toimimaan oikein ja luomaan uusia kaupallisia innovaatioita. Tutkielman tavoitteena on ymmärtää minkälaista rahoitusta startup-yritykset käyttävät ja mitkä yrityksen tai yrittäjän ominaispiirteet vaikuttavat rahoituksen määräytymiseen. Lisäksi perehdytään siihen, minkälainen on optimaalinen toimintaympäristö startup-yrityksille. Kasvu- ja startup-yrittäjyyden ympärillä on ollut varsin vilkas keskustelu 2010-luvulla, mikä on myös nostanut akateemista kiinnostusta aiheesta. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena aiheesta jo löytyviin tieteellisiin artikkeleihin ja julkaisuihin. Monet yrityksen, yrittäjän ja toimintaympäristön ominaispiirteet vaikuttavat siihen, miten yritys pystyy rahoittamaan toimintansa. Perinteiset pääomarakenneteoriat eivät selitä startup-yritysten rahoitusrakennetta. Startup-yritysten informaation läpinäkymättömyydellä ja vähäisellä toimintahistorialla on aiemmin perusteltu kirjallisuudessa sitä, että uudella yrityksellä ei olisi mahdollisuutta löytää itselleen ulkopuolisia rahoittajia. Startup-yritykset houkuttelevat kuitenkin bisnesenkeleitä ja pääomasijoittajia, sillä onnistuessaan sijoitukset maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin. Riskisijoittajan aktiivinen osallistuminen yrityksen liiketoimintaan vähentää asymmetrisen informaation ongelmia ja auttaa yrityksiä skaalautumaan. Kehittyneet rahoitusmarkkinat ja hyvä sijoittajansuoja edesauttavat rahoituksen kohdistumista kasvuyrityksiin.
Keywords: kasvuyritykset, startup-yritykset, pääomasijoittaminen, riskirahoitus, yrittäjyys, talouskasvu