Yleiskäyttöisen tekoälymallin integroiminen suuririskiseen tekoälyjärjestelmään : Yleiskäyttöisen tekoälymallin tarjoajan velvollisuus jakaa tietoa tekoälyasetuksen 53 artiklan kohdan 1 b mukaan - Pölönen, Isla (My University, 2026)
Tutkielmassa tarkastellaan yleiskäyttöisten tekoälymallien integroimista osaksi suuririskistä tekoälyjärjestelmää Euroopan unionin tekoälyasetuksen (EU 2024/1689) viitekehyksessä. Tutkimuksen kohteena on erityisesti asetuksen 53 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukainen yleiskäyttöisen tekoälymallin tarjoajan tiedonantovelvoite sekä sen merkitys järjestelmän tarjoajan mahdollisuuksille täyttää suuririskisiä tekoälyjärjestelmiä koskevat velvoitteet, kun malli integroidaan siihen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaista tietoa mallin tarjoajan tulee jakaa ja millä tavoin tiedonantovelvoite mahdollistaa mallin vaatimustenmukaisen käytön suuririskisessä kontekstissa. Tutkielma on lainopillinen oikeusdogmaattinen tutkimus, jossa voimassa olevaa oikeutta tulkitaan ja systematisoidaan tekoälyasetuksen säännösten, niiden tavoitteiden sekä niitä täydentävien ohjeiden perusteella. Tarkastelen asiaa esimerkiksi riskiperusteisen sääntelyajattelun sekä tekoälyn arvoketjun kautta. Tutkielman perusteella tiedonantovelvoitteella on keskeinen merkitys suuririskisen tekoälyjärjestelmän vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa, erityisesti riskienhallinnan, datanhallinnan ja vaikutusten ennakkoarvioinnin kannalta. Asetus jättää kuitenkin tiedon laajuuden osin avoimeksi, mikä voi johtaa epäsymmetriseen vastuunjakoon arvoketjussa. Järjestelmän tarjoajalle kohdistuu oikeudellinen vastuu, vaikka sillä ei ole täyttä pääsyä mallia koskevaan tietoon. Erityisiä tulkintaongelmia aiheuttaa koulutusdataa koskeva tiedonanto, jossa liikesalaisuuksien suoja ja riskiperusteinen sääntely ovat jännitteisessä suhteessa. Tutkielman johtopäätöksenä esitetään, että tiedonantovelvoitteen tehokas toteutuminen edellyttää tapauskohtaista tulkintaa, tiivistä yhteistyötä toimijoiden välillä sekä sopimusperusteisen tiedonjaon kehittämistä, jotta tekoälyasetuksen perusoikeuksia ja turvallisuutta koskevat tavoitteet voivat toteutua käytännössä
Keywords: tekoälyasetus, yleiskäyttöinen tekoäly, GPAI, suuririskinen tekoäly, tekoälyn sääntely