Kuormittavien elämäntapahtumien ja parisuhdetyytyväisyyden yhteys äidin emotionaaliseen saatavillaoloon : Suojaako parisuhdetyytyväisyys äidin emotionaalista saatavillaoloa kuormittavilta elämäntapahtumilta? - Vuorila, Elina (My University, 2024)
Vanhemman ja lapsen välinen tunnesuhde luo pohjan lapsen kehitykselle, ja vanhemman emotionaalisen saatavillaolon tiedetään olevan yhteydessä lapsen kasvuun ja kehitykseen. Siksi on tärkeää tutkia emotionaaliseen saatavillaoloon yhteydessä olevia tekijöitä, esimerkiksi miten kuormitustekijät mahdollisesti muokkaavat vanhemman kykyä olla emotionaalisesti saatavilla ja miten vastaavasti resilienssiin liittyvät tekijät suojaavat vanhemman kykyä olla emotionaalisesti saatavilla. Parisuhdetyytyväisyyden tiedetään olevan myönteisesti yhteydessä vanhemmuuteen sekä vanhempi-lapsi-suhteeseen. Parisuhdetyytyväisyyden ajatellaan suojaavan myös vanhemman emotionaalista saatavillaoloa, mutta lisää tutkimusta tarvitaan tätä yhteyttä välittävistä mekanismeista. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli tutkia kuormittavien elämäntapahtumien sekä parisuhdetyytyväisyyden yhteyksiä äidin emotionaaliseen saatavillaoloon lapsen ollessa 2,5-vuotias. Lisäksi tavoitteena oli tutkia, suojaako parisuhdetyytyväisyys äidin emotionaalista saatavillaoloa kuormittavilta elämäntapahtumilta. Tutkimuksen osallistujat olivat Turun yliopiston FinnBrain -syntymäkohorttitutkimuksen kehityspsykologiseen osatutkimukseen osallistuneita äiti-lapsi-dyadeja lasten ollessa 2,5-vuotiaita (n=289). Kuormittavia elämäntapahtumia ja parisuhdetyytyväisyyttä kartoitettiin itsearviolomakkeilla, ja emotionaalista saatavillaoloa tarkasteltiin kehityspsykologisen osatutkimuksen aikana äidin ja lapsen välisen videoidun leikkihetken avulla. Tämän tutkimuksen perusteella äidin kokemat kuormittavat elämäntapahtumat eivät olleet yhteydessä äidin emotionaaliseen saatavillaoloon lapsen ollessa kahden ja puolen vuoden ikäinen. Äidin emotionaalisen saatavillaolon neljästä osa-alueesta (sensitiivisyys, jäsentäminen, ei-tunkeilevuus ja ei-vihamielisuus), äidin jäsentämisellä havaittiin olevan yhteys äidin parisuhdetyytyväisyyden kanssa, eli taaperoaikana parisuhteeseensa tyytyväisempien äitien nähtiin olevan jäsentävämpiä ja emotionaalisesti enemmän saatavilla vuorovaikutuksessa lapsensa kanssa. Parisuhdetyytyväisyyden yhteys äidin jäsentämiseen voidaan nähdä tämän tutkimuksen päälöydöksenä. Tässä tutkimuksessa parisuhdetyytyväisyyden puskuroivaa roolia kuormittavien elämäntapahtumien ja emotionaalisen saatavillaolon välillä ei pystytty todentamaan. Löydökset viittaavat siihen, että parisuhdetyytyväisyys on keskeinen tekijä äidin emotionaaliselle saatavillaololle. Koska kuormittavia elämäntapahtumia oli aineistossa suhteellisen vähän, tutkimuksen tulokset kuormittavien elämäntapahtumien ja emotionaalisen saatavillaolon yhteydestä eivät ole yleistettävissä. Jotta kuormittavien elämäntapahtumien yhteyttä vanhemman emotionaaliseen saatavillaoloon voitaisiin tarkastella jatkotutkimuksissa luotettavammin, aihetta tulisi tutkia aineistossa, jossa kuormittavat elämäntapahtumat tulisivat esiin tai jossa kuormitusta arvioitaisiin myös arjen kuormituksen, esimerkiksi vanhemman työkuormituksen, näkökulmasta. Tällöin myös parisuhdetyytyväisyyden mahdollista suojaavaa roolia kuormittavien elämäntapahtumien tai kuormituksen ja emotionaalisen saatavillaolon välillä voisi tutkia luotettavammin.
Keywords: kuormittavat elämäntapatumat, emotionaalinen saatavillaolo, parisuhdetyytyväisyys