Periodontal Risk Assessment (PRA) -mallin ja Supportive Periodontal Therapy (SPT) -työkalun käyttö parodontiittipotilaan yksilöllisen riskikartoituksen sekä ylläpitohoitovälin määrityksessä - Yliniskala, Iida (My University, 2023)
Tämän syventävien opintojen opinnäytetyön aiheena on parodontiittipotilaan riskinarvion sekä ylläpitohoitovälin määrityksen toteutus yksilöidysti hyödyntäen kahta eri menetelmää; Periodontal Risk Assesment (PRA) -riskikartoitusmallia sekä Supportive Periodontal Therapy (SPT) -työkalua. Työn tavoitteena on kuvata PRA-mallin ja SPT-työkalun käyttöä kliinisessä työssä sekä niissä huomioitavia parodontiitin riskitekijöitä. Aineisto koostuu PubMed-tietokannasta haetuista englanninkielisistä artikkeleista ajalta 1.1.2000-20.6.2021. SPT-työkalua käsitteleviä artikkeleita haettiin ajalta 1.1.2000-27.2.2023. Lähteinä käytettiin myös artikkelien lähdeluettelosta löytyneitä tutkimuksia, alan oppikirjoja, Käypä hoidon Parodontiitti -suositusta ja sen lähteitä, Terveysportin Hammaslääketieteen tietokantaa sekä perio-tools.com -sivustoa. PRA-mallin avulla arvioidaan potilaan parodontologinen riski parodontiumista tehtyjen mittausten perusteella. Mallia voi myös hyödyntää resurssien optimoimiseen tai potilaan motivointiin jo ennen parodontologista hoitoa. SPT-työkalun avulla määritetään potilaan yksilöllinen ylläpitohoitoväli parodontologisen hoidon jälkeen tai ylläpitohoitokäynnillä. PRA-mallissa ja SPT-työkalussa huomioitavia parodontiitin riskitekijöitä ovat luutuen menetys ikään nähden, systeemisairaudet (erityisesti diabetes) ja geneettiset tekijät, tupakointi, hampaiden lukumäärä, ientaskujen syvyys ja lukumäärä sekä ienverenvuoto. Lisäksi SPT-työkalu huomioi plakki-indeksin sekä II ja III asteen furkaatiovauriot. Syventävien opintojen opinnäytetyö koostuu kirjallisen osion lisäksi opetusmateriaalien tekemisestä D5 ”Parodontologian perusteet ja ientulehduksen ehkäisy ja hoito” -opintojaksolle. Opintojaksoa varten tehtiin Moodle-verkkoalustalle kolme tehtäväsarjaa sekä opetusvideo.
Keywords: PRA-malli, SPT-työkalu, ylläpitohoitoväli