Etätyön vaikutukset esihenkilötyöhön ja toimihenkilötiimien työn tuottavuuteen - Miettinen, Ella (My University, 2022)
Esihenkilötyön tehtävänä on saada henkilöstö työskentelemään kohti organisaation asettamia tavoitteita. Monet organisaation asettamista tavoitteista kytkeytyvät yhä useammin tuottavuuteen. Koska useimmissa organisaatioissa työskennellään tiimeissä, tavoitteiden saavuttamiseksi tulee varmistaa, että sekä tiimit että yksilöt, joista tiimit muodostuvat, toimivat tehokkaasti ja tuottavuutta edistävästi. Etätyöskentely aiheuttaa sekä yksilöiden että tiimien toimintaan ja johtamiseen muutoksia, jotka oletettavasti heijastuvat myös työn tuottavuuteen. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, millaisia vaikutuksia etätyöskentelystä aiheutui esihenkilötyöhön ja heidän johtamiensa toimihenkilötiimien työn tuottavuuteen tilanteessa, jossa koronapandemian laukaisemat poikkeusolosuhteet pakottivat monet yritykset ja julkisorganisaatiot siirtämään erityisesti toimihenkilöitään laajasti ja valikoimattomasti etätöihin. Tutkimus täydentää aikaisempaa tutkimusta tuomalla keskiöön esihenkilöiden kokemukset etätyöstä ja sen johtamisesta. Etätyön vaikutuksia esihenkilötyöhön tarkasteltiin yksilöiden ja tiimien johtamisen näkökulmasta, ja vaikutuksia tuottavuuteen arvioitiin tuottavuuden mittaamisen näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena työllisyyspalveluita tarjoavassa julkisorganisaatiossa. Aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla esihenkilöiden teemahaastatteluilla. Tutkimuksessa todettiin, että etätyöskentelystä aiheutuu positiivisia vaikutuksia esihenkilöiden työhön yksilötason johtamisessa esihenkilöiden oman sekä tiimien jäsenten autonomian lisääntymisen myötä. Toisaalta todettiin myös negatiivisia vaikutuksia operatiiviseen johtamistyöhön muun muassa yhteisen tavoiteasetannan puuttuessa ja horisontaalisen yhteistyön heikentyessä. Etätyöskentely ei esihenkilöiden kokemusten mukaan heikennä toimihenkilötiimien työn tuottavuutta, vaan tuottavuuden koettiin jopa parantuvan tai pysyvän samalla tasolla etätyöskentelyssä. Huomionarvoista kuitenkin on, että mahdollinen alisuorittaminen yksilötasolla ei tule etätyössä reaaliaikaisesti havaituksi. Yleisesti ottaen etätyö on vaikuttanut esihenkilötyöhön positiivisesti erityisesti autonomian lisääntymisen myötä. Valmiuksia ja tiedolla johtamisen työvälineitä, jotka tukevat esihenkilöiden autonomista työskentelyä ja itsensä johtamista, tulisi edelleen kehittää ja vahvistaa. Toisaalta, jotta etätyön tuottavuutta pitkällä aikavälillä heikentäviä vaikutuksia voidaan torjua, avainasemassa on etätyön esihenkilötyötä vaikeuttavien vaikutusten kuten esimerkiksi yhteisten tavoitteiden hämärtymisen ja yhteisöllisyyden heikentymisen tunnistaminen ja nostaminen esihenkilötyön kehittämisen kohteiksi.
Keywords: esihenkilötyö, johtaminen, etätyö, virtuaalityö, tuottavuus, tuloksellisuus