Luokanopettajaopiskelijoiden asiantuntijuus opetusharjoitteluiden opetussuunnitelmatekstien kuvaamana - Tuominen, Iida (My University, 2024)
Opettajan työ on asiantuntijatyötä, jossa vaaditaan monipuolista asiantuntijaosaamista. Opettajan asiantuntijuus on monimutkaista ja laajaa. joka käsittää muun muassa pedagogiset taidot, kognitiiviset ja sosiaaliset taidot sekä ammatillisen ja yhteiskunnallisen osaamisen. Asiantuntijaosaamisen ansiosta opettaja pystyy toimimaan ammatissaan tehokkaasti ja ansiokkaasti. Asiantuntijuudessa keskeistä on sen jatkuva kehittyminen, joka alkaa opintojen alussa ja kehittyy työuran loppuun asti. Asiantuntijuus vaatii kehittyäkseen kokemusta ja tietoista harjoittelua, jonka takia opetusharjoitteluilla on keskeinen asema luokanopettajaopiskelijoiden asiantuntijuuden kehittymisessä. Asiantuntijuuden kannalta on merkityksellistä, mitä tavoitteita ja osaamista opetusharjoitteluissa painotetaan. Suomessa yliopistot kehittävät omat opetussuunnitelmansa, jolloin niiden opetussuunnitelmat ja opetusharjoitteluiden kuvaukset eroavat toisistaan. Tässä tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita, miten opettajan asiantuntijuus ilmenee ja miten se kehittyy opetusharjoitteluiden opetussuunnitelmateksteissä. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan, miten MAP-mallin mukaiset opettajan asiantuntijuutta kuvaavat ulottuvuudet ilmenevät opetusharjoitteluiden kuvauksissa. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin. Tutkimuksessa tarkasteltiin neljän yliopiston opetussuunnitelmatekstejä ja tarkemmin opetusharjoitteluiden tavoite- ja sisältökuvauksia. Tutkimusaineisto analysoitiin aineistolähtöisellä ja teorialähtöisellä sisällönanalyysilla, jota ohjasi MAP-malli. Tulosten mukaan opettajan asiantuntijuus keskittyy pedagogiseen osaamiseen, ammatilliseen kehittymiseen ja sosiaaliseen osaamiseen opetusharjoitteluiden opetussuunnitelmateksteissä. Asiantuntijaosaamisessa painottuu pedagoginen osaaminen kaikkien opetusharjoitteluiden kohdalla. Opettajan asiantuntijuuden kehittyminen ei ilmennyt selkeästi minkään yliopiston opetusharjoitteluiden opetussuunnitelmateksteissä, kun kehittymistä tarkasteltiin pedagogisessa osaamisessa, ammatillisessa kehittymisessä ja sosiaalisessa osaamisessa. Opetusharjoitteluiden opetussuunnitelmateksteissä korostui MAP-mallin mukaisista osaamisalueista opetuksen ja oppimisen tietoperusta. Osa MAP-mallin opettajan osaamisalueista puuttui OPS-teksteistä kokonaan. Saadut tulokset antavat viitteitä siitä, että opetusharjoitteluissa asiantuntijuus keskittyy pedagogisen osaamisen vahvistamiseen, jolloin muiden asiantuntijuuden keskeisten osa-alueiden harjoittaminen jää vähemmälle. Lisäksi opettajan asiantuntijuustaitojen johdonmukaista kehittymistä ei havaittu, joka antaa viitteitä siitä, että asiantuntijuuden johdonmukaista kehitystä ei olla otettu huomioon opetussuunnitelmia suunniteltaessa tai sitä ei olla kirjoitettu auki opetusharjoitteluiden kuvauksiin.
Keywords: Asiantuntijuus, kompetenssi, asiantuntijuuden kehittyminen, opettajankoulutus, opetusharjoittelut, tarkoituksellinen harjoittelu, luokanopettajat, opetussuunnitelmat, Moniulotteinen opettajan osaamisen malli (MAP)