Digitaalisten markkinoiden tappo-ostot ja Euroopan unionin yrityskauppavalvonnan uudistustarve - Naukkarinen, Santeri (My University, 2021)
Tutkielman aihe on Euroopan unionin yrityskauppavalvonnan kilpailuvaikutusten arviointia koskevan sääntelyn mahdollinen uudistustarve siitä johtuen, että Euroopan komission on nykyisen sääntelyn puitteissa haastavaa kieltää ns. tappo-ostoja, joilla digitaalisten markkinoiden alustajätit pyrkivät eliminoimaan tulevaisuuden kilpailun. Tutkielmassa tarkastellaan miten EU:n nykyinen yrityskauppojen kilpailuvaikutusten arviointia koskeva sääntely yhdessä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 102 artiklan mukaisen määräävän markkina-aseman väärinkäyttösääntelyn kanssa soveltuu digitaalisten markkinoiden alustajättien tekemien tappo-ostojen kieltämiseen. Lisäksi tutkielmassa arvioidaan aihealueen ympärillä käydyssä keskustelussa esiin nostettujen yrityskauppavalvontasääntelyn muutosehdotusten toimivuutta keinona puuttua tappo-ostoihin. Tutkielmassa yhdistyvät sekä lainopin metodi että de lege ferenda -tutkimus. Tutkielman pääasiallisena lähdeaineistona on käytetty sekä kotimaista että ulkomaista tutkielman aihealuetta käsittelevää oikeus- ja taloustieteellistä kirjallisuutta sekä aihealuetta käsitteleviä asiantuntijaraportteja. Tutkielmassa havaitaan tarve muuttaa EU:n nykyistä yrityskauppojen kilpailuvaikutusten arviointia koskevaa sääntelyä, jotta komissio pystyisi paremmin estämään digitaalisten markkinoiden alustajättien toteuttamat tappo-ostot. Tutkielmassa havaitun nykyisen sääntelyn uudistustarpeen pohjalta tutkielmassa esitetään de lege ferenda -suositus. Tutkielmassa havaitaan lisäksi, etteivät laaja-alaiset muutokset nykyiseen sääntelyyn ole perusteltuja.