"Nå ä' nu alla församlade här?" : Tilltal i Fredmans Epistlar av C.M. Bellman - Rein, Miro (My University, 2024)
Denna avhandling fokuserar på hur tilltal manifesteras i verket Fredmans epistlar av Carl Michael Bellman. Syftet med avhandlingen har varit att kvantitativt undersöka hurdana vokativfraser det förekommer i 40 av diktsamlingens 82 epistlar. Utöver det har det även varit mitt syfte att kvalitativt analysera hurdana karaktärer som tilltalas i epistlarna samt hur kontexten ser ut för tilltalet. Som primärmaterial har jag utnyttjat en digitaliserad originalupplaga från 1790. Som stödmaterial har jag även hämtat epistlarna från Projekt Runeberg, där de också finns tillgängliga. I den kvantitativa delen av min undersökning har jag excerperat belägg från epistlarna och delat in dem in i kategorier i enlighet med inledningen som finns i Svenska Akademiens Grammatik. I den kvalitativa delen av min undersökning har min metod varit deskriptiv textanalys där jag har skapat mig en bild av såväl om tre centrala karaktärer i verket (Jean Fredman, Ulla Winblad och Fader Berg) som den kontext som karaktärerna befinner sig i. I de 40 epistlarna förekommer det 893 vokativfraser. De vanligaste vokativfrastyperna är 2 personens pronomen, egennamn, substantiv i obestämd form och nominalfraser med possessivt pronomen. De minst vanliga vokativfrastyperna är titel och namn samt totalitetspronomen m.fl. Min kvalitativa undersökning visar att Fredman tilltalar sina närmaste åhörare för att bidra till deras liv. Detta framkommer exempelvisvid hans förhållande till Ulla Winblad, som beskrivs i epistlarna på ett närgånget sätt. I vissa fall inger beskrivningarna av henne även romantiska känslor hos titelkaraktären Fredman. Vad gäller kontexten för tilltal visar min analys att 1700-talets hierarkiska samhällsstrukturer påverkar även hur karaktärerna tilltalas i epistlarna. Bellman har hämtat inspiration för tilltalet från ordenslivet som påverkade elitens liv i Stockholm på den aktuella tiden. Hans gör parodi på hierarkierna genom att vända på dem – i stället för eliten som i vardagen är medlemmar i ordnar är det stadens mest ökända drickare som får vara medlemmar i Bellmans parodiorden, Bacchi orden. I framtida undersökningar kunde det vara intressant att fortsätta att analysera karaktärerna i verket samt deras roll i 1700-talets samhälle.
Keywords: Carl Michael Bellman, 1700-talet, skönlitteratur, svenska, svensk poesi, tilltal, vokativ